Čtyřdenní pracovní týden nebo možnost delší placené dovolené! Češi od práce čekají více než peníze

Čekají zaměstnance v Česku lepší zítřky? Množství benefitů, které firmy nabízejí, naznačují, že ano.

Interview PLUS 21.8.2023

Drtivá většina lidí pracuje pro peníze. Ovšem výše výdělku v současnosti není to jediné, co zaměstnance zajímá. Jak se ukazuje, při hledání zaměstnání si vybíráme i mezi dalšími benefity, které zaměstnavatelé nabízejí. Zlákat nás dokáže třeba čtyřdenní pracovní týden či možnost delší placené dovolené. Jako velkou výhodu, která ovšem není zatím tak častá, jak by si mnozí přáli, vnímáme nabídku částečných úvazků.

Nejen časy, ale i Češi se mění. Už dávno nejsou obětavými dříči, kteří jsou ochotní věnovat práci všechny své síly, aby si vydělali na živobytí. Především mladší generace jsou stále více věrní heslu „Pracuji, abych žil“ nikoli naopak, jak si mnozí možná pamatujeme od svých předků.

Čeští zaměstnanci si stále více uvědomují hodnotu volného času, který chtějí věnovat sobě a svým blízkým. Mezi aktuálně hojně diskutované téma patří benefit umožňující pracovat o den méně.

Čtyřdenní pracovní týden - věděli jste o něm?

V práci povinně přinejmenším od pondělí do pátku. To je sice stále ještě běžná praxe většiny firem, některé už ale pochopily výhodu modelu 4 pracovní dny ku 3 dnům volna. Patří k nim třeba společnost Amazon. „Zaměstnanci, kteří dělají na plný úvazek, si mohou vybrat, jestli chtějí dělat čtyři dny ze začátku nebo ke konci týdne, případně pracují v pondělí, v úterý a ve středu mají volno, ve čtvrtek a v pátek pracují a pak mají zase o víkendu volno,“ vykládá v pořadu Interview Plus Jiří Konečný, senior operations manažer Amazonu.

Podle projektové manažerky společnosti STEM/MARK, Jany Špolcové, ovšem při nárokování si podobného benefitu hraje roli fakt, zda jsou s ním zaměstnanci vůbec obeznámeni.

„Ukazuje se, že většina lidí, kteří pracují ve směnném provozu, pracuje na plný úvazek pět dní v týdnu. Historicky to samozřejmě dává smysl, protože práce na směny je tradičně braná jako poměrně striktní řád. Lidé často ani vlastně nevědí, že v této oblasti mohou vůbec uvažovat o čtyřech dnech.“

ČTĚTE TAKÉ: Nový trend v zaměstnaneckých benefitech: Firmy motivují i podílem ve firmě

Směnný provoz a částečné pracovní úvazky

Čtyřdenní pracovní týden může být velkým přínosem pro obě strany, zaměstnance i zaměstnavatele. Ten ovšem modelu 4:3 musí umět přizpůsobit všechny provozy, kterých se dotýká. „Tím, že lidé dělají v několika směnných režimech na začátku, na konci týdne, střídá se u nás denní a noční směna, případně i zkrácené úvazky, tak to není zas tak těžké naplánovat. Máme lidi v práci v různých časech skoro pořád. To znamená, že ta kapacita v distribučních centrech je pořád,“ říká Jiří Konečný a dotýká se tak dalšího významného tématu – částečných pracovních úvazků. Je vůbec možné je kombinovat s čtyřdenním pracovním týdnem?

„Já si myslím, že určitě ano. V tuto chvíli je to ale převážně na firmách, jestli je začnou nabízet. V datech se ukazuje, že ve směnném provozu spojeném se sklady není částečný úvazek prozatím tak častý, protože 90 % lidí pracuje na plný. Nicméně vzhledem k tomu, že řada z nich nastoupila do práce před přibližně třemi roky, někdy třeba z důvodu změny životního stylu během covidu, tak ty částečné úvazky dnes vzhledem k redefinici priorit přichází znovu na přetřes. A je na těch společnostech, které působí v té oblasti, jestli budou schopny a ochotny je nabídnout,“ upozorňuje Jana Špolcová, která naopak řešení, kdy firmy částečné úvazky nenabízejí, nepovažuje za chytré.

„Samozřejmě v některých oblastech, například logistice, tam bude pravděpodobně těžší zařídit částečný úvazek, aby bylo vždycky dost lidí na směně. Nicméně pokud částečný úvazek úplně chybí, je to trochu problém, protože řada lidí ho potřebuje. Ať už jde například o matky, anebo otce od rodin, kteří mají nějakou životní situaci, která je vede k tomu, že potřebují zkrácenější úvazek. Pokud ho ta firma nenabízí, tratí na tom.“

Jaké benefity považujete za nejpřínosnější?

Důvodů, které zaměstnance vedou k touze po částečném pracovním úvazku, může být ale podle Jiřího Konečného více. „O zkrácený úvazek si může požádat každý. Důvodem může být potřeba více času na rodinu, případně péče o člena rodiny, anebo zaměstnanec zkrátka cítí, že čtyřdenní pracovní týden už je pro něj trošku moc, proto radši zvolí ten třídenní, který taky nabízíme v několika variantách,“ uvádí s tím, že je zjevné, že lidé hledají možnost, jak v práci trávit méně času. Ovšem situace je prý vyrovnaná na obou stranách. „Pozorujeme i tendenci, že naopak lidé, kteří na začátku přijdou, že chtějí zkrácený úvazek, po nějaké době zjistí, že by chtěli ten plný.“

Nejen prací živ je člověk

Do práce obvykle chodíme, abychom se uživili. Nicméně řady z nás už si uvědomují, že od zaměstnání chtějí víc než jen peníze. „Velmi důležitý je také volný čas, ať už v podobě dovolené navíc, sick days, nebo právě možnosti upravit si, jakým způsobem budou pracovat. Ukazuje se také, že velmi důležitá je atmosféra, kterou firma vytváří. A pak se samozřejmě bavíme o volnočasových aktivitách, které jsou velmi oblíbené, svoz do zaměstnání je poměrně důležitý, protože dojezdová vzdálenost je jedním z klíčových faktorů při výběru práce,“ vyjmenovává další pozitiva, která člověka vedou k rozhodnutí, jakou práci se nakonec vybere.

Právě posledně zmíněný benefit potvrzuje i Jiří Konečný. „Svozová doprava je v Amazonu bezplatná, máme 29 autobusových linek a 1 vlakovou. Dalšími benefity pro zaměstnance jsou obědy za 29 Kč, životní, penzijní připojištění, velmi oblíbeným benefitem je rodičovská dovolená pro jednoho člena rodiny v podobě šesti týdnů dovolené navíc, kterou může čerpat do jednoho roku od narození svého dítěte,“ přidává i další vyhledávané bonusy, přičemž zaměstnanci prý nejvíce oceňují právě placenou šestitýdenní rodičovskou dovolenou, kterou si novopečení rodiče mohou vybrat nad rámec té standardní.

Češi jsou pracovitý národ, ale potřebují péči

Zaměstnanost v Česku je v současnosti vysoká. A firmy se tak musí velmi snažit, aby schopné lidi získaly do svých řad. A tak se zaměstnancům blýská na lepší časy, mohou si totiž konečně skutečně vybírat. Svoji pozornost by podle Jany Špolcové firmy měly směřovat nejen na nové, ale i stávající pracovníky. „Zajímavý benefit, který by mohl přitáhnout lidi, je pracovní doba. Pracovní doba je nejsilnější stránkou směnného provozu, lidé si mohou nastavit pravidelnost a řád. Zároveň se ale dostáváme do fáze, kdy je to největší minus. Ve chvíli, kdy dojde ke změně životní situace a vy potřebujete změnit řád jako zaměstnanec, tak pokud to vaše firma nenabízí, tak se ukazuje, že zaměstnanci opouští směnný provoz i firmu, ve které pracují.“

A že je třeba hledat stále nové způsoby jak si zaměstnance udržet, potvrzuje i Jiří Konečný. „Někdy je těžké udržet zaměstnance, protože můžou přecházet mezi firmami. Snažíme se vytvářet co nejpřívětivější pracovní prostředí. Snažíme se se zaměstnanci komunikovat, máme k tomu několik nástrojů, například Hlas zaměstnance, kdy nám adresují svá dotazy, přání, stížnosti, které my většinou do 24 hodin řešíme, a snažíme se, aby se každý v práci cítil pokud možno co nejlépe, bez ohledu na to, z jaké země pochází, jaké má náboženství, jaké má pohlaví.“

Tagy: