Prodavačce v Jičíně tvrdil, že má dolary. Drahé šperky zaplatil bezcennými pesos

Policisté pátrají po muži, kteří za šperky zaplatil bezcenými pesos.

Krádež ve zlatnictví

Kuriózní případ řeší kriminalisté na Jičínsku. Neznámý muž ve zlatnictví zaplatil cizí měnou, která nemá žádnou hodnotu. Prodavačce přitom tvrdil, že se jedná o australské dolary. Policisté nevylučují, že podobných případů může být daleko více, a po pachateli pátrají.

Celou situaci zachytila bezpečnostní kamera ve zlatnictví přímo v centru Jičína. Muž do prodejny vešel a jako běžný zákazník si vybíral zboží. Po celou dobu s prodavačkou komunikoval anglicky. „Muž si následně zakoupil dva zlaté šperky v celkové hodnotě převyšující 32 tisíc korun,“ uvedla mluvčí policie Eliška Majerová.

V průběhu návštěvy se muž s prodavačkou domluvil na platbě v australských dolarech. Žena však netušila, že to, co jí muž nabízí, rozhodně není uvedená měna. Pravděpodobně ani nevěděla, jak australské dolary vypadají, ale zákazníkovi důvěřovala. Peníze si tak od něj převzala.

„Ve skutečnosti se však jednalo o neplatné argentinské pesos bez hodnoty,“ doplnila Majerová. Dosud mají policisté z Jičína nahlášený jediný případ podvodu, je ale možné, že muž stejný proces praktikoval i v dalších obchodech. Pokud někdo muže z kamerových záznamů pozná, má kontaktovat policii na lince 158. Podezřelému za jeho jednání hrozí až dva roky ve vězení.

Tagy: