Hrdinný pediatr z Kyjeva: Zprvu jsem se války bál. Teď už strach nemám a vlast neopustím

Pozůstatky ruské vojenské techniky nedaleko Kyjeva

Jeho fotografie s miminkem v náručí obletěla svět, málokdo však ví, jak situaci skutečně prožívá. Ukrajinský pediatr Vitalij Demydov zůstal v kyjevské nemocnici, aby se mohl starat o své malé pacienty. Jak v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS podotkl, svou vlast a rodné město by opustit zkrátka nemohl. Strach z války ho již opustil a k celé situaci je spíše lhostejný.

Situace v hlavním městě Ukrajiny je nadále velmi vypjatá a stále se vyostřuje. „V noci pravidelně slyšíme zvuky náletů, takže se neustále přemisťujeme do krytů,“ řekl Demydov ve vysílání. Od začátku války v rodné zemi tráví čas v kyjevské nemocnici Ochmatdyt, kde pracuje jako pediatr.

Právě potřeba pomáhat nejmenším a starat se o ně ho donutila k tomu, aby s manželkou a malým synem neodjel z Kyjeva do bezpečí. „Měl jsem pocit, že odjezd není možný. Jsem občan Ukrajiny, narodil jsem se a vyrůstal v Kyjevě. Naše rodina zde žije už tři generace. Nebylo by správné opustit vlast. Nikam bych neodjel, mám odpovědnou práci, mám se o koho starat. Všichni jsme připraveni léčit a starat se o děti,“ svěřil se.

Dodal, že strach, který ho první dva dny války provázel, ho již opustil. „Nyní už se k tomu stavím nějak lhostejně,“ doplnil. Manželka se synem našli útočiště v Česku, jsou v bezpečí, a tak se lékař může plně věnovat malým pacientům. „Hodně nám pomáhají dobrovolníci, stejně jako lidé z celého města. Neustále dostáváme humanitární pomoc, léky, vybavení. Vše, co potřebujeme, abychom zde přežili,“ pokračoval.

Na dotaz, jak by mohlo pomoci například Česko, doplnil, že jeho oddělení má vše, co potřebuje. „Mohu ale mluvit jen za naše oddělení. Nevím, jak je na tom zbytek nemocnice, to byste se museli zeptat vedení,“ dodal. Do povědomí celého světa se muž dostal především díky dojemnému snímku, který sdílel na svém Instagramu.

Na fotografii drží malé miminko, které je připojené na přístrojích. Jak podotkl, nemohl ho opustit. Co však všechny na snímku nejvíce zaujme, je brokovnice, kterou má pediatr zavěšenou kolem krku. Nejmenší pacienty hodlá bránit a nemá v plánu utíkat. Ví, že je pro děti potřebný.

Tagy: