Psycholog: Dítě má u pěstounů více stimulace. Že je mu v ústavu hůř, dokazují stovky studií

Klinický psycholog a psychoterapeut Radek Ptáček považuje za správné, že ohrožené děti do tří let už zřejmě nebudou končit v kojeneckých ústavech. „Nepochybuji, že v kojeneckých ústavech pracují srdcaři, dětem ale novela zákona pomůže,“ řekl Ptáček ve vysílání pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS..

Od roku 2025 už nejspíš nebude možné, aby ohrožené děti do tří let končily v kojeneckých ústavech. Ve vládní novele o sociálně-právní ochraně dětí to před týdnem schválila Sněmovna hlasy 99 ze 113 přítomných poslanců. Proti byli komunisté a SPD. Pokud novela projde i Senátem, bude ji muset ještě podepsat prezident.

Poslanci tak částečně zareagovali na kritiku Evropského výboru pro sociální práva. Česká republika je totiž jednou z posledních zemí v Evropě, kde je možné děti do tří let do takových zařízení umístit.

„Konečně se stala správná věc, která ovlivní pozitivně stovky dětí i budoucí generace,“ řekl psycholog Ptáček. Stejně jako mnoho poslanců na přítomnosti dětí mladších tří let v kojeneckých ústavech nejvíce kritizuje riziko možné menší sociální i psychické vyspělosti.

„Dítěti se od narození do dvou let vyvine až 75 procent mozku. Co se nestane v těch dvou letech, se pak už nikdy v životě nedožene. U pěstounů má více stimulace. Že je mu v ústavu hůř, dokazují stovky studií. Neříkám, že v ústavech nepracují srdcaři, sestry ale při tom velkém počtu dětí nikdy nemohou fungovat jako matky,“ vysvětlil Ptáček.

Vášnivá debata mezi politiky

S jeho názory souhlasí mimo jiné i poslankyně Olga Richterová (Piráti), která se v protlačování novely dost aktivně angažovala. „Proto je strašně důležité, aby dítě do těch dvou let mělo jednu milující osobu, na kterou se může upnout. Něco takového při tom počtu v ústavech nejsou sestry schopny zvládnout,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS.

Naopak proti návrhu je poslankyně Hana Aulická Jírovcová (KSČM). Ta celou věc považuje za populismus a naivitu všech poslanců, kteří s návrhem souhlasili. „Situace v kojeneckých ústavech není špatná. Je velká drzost urážet práci sester v těchto zařízeních. Každé dítě má zdravotní dokumentaci a pracovníci vědí moc dobře, co s ním dělat,“ zmínila komunistická poslankyně. Tím si rýpla jak do političky Richterové, tak i do psychologa Ptáčka.

V pořadu 360° dostala prostor k vyjádření i ředitelka kojeneckého ústavu v Mostě Milada Šilhová. „Na rodinu jsme si nikdy ani nehráli, ale režim se snažíme udělat pro děti co možná nejlepší. U nás pracují kvalifikované sestry, které svou práci zvládají výborně. I my říkáme, že děti patří do rodiny, ale ta musí být harmonická a nesmí jim ubližovat, či je dokonce týrat,“ řekla.

K větším názorovým rozporům tak docházelo spíše mezi politiky než odborníky.

Tagy: