Putin ano, Hitler ne. Značky na přání snesou těžký kalibr, často rozhoduje úředník na přepážce

Přidělování registračních značek na přání se řídí relativně volnými a dalo by se říct i zastaralými pravidly. Slovník „zakázaných“ slov obsahuje vyložené anachronismy, zatímco některé do očí bijící nemravnosti se na „espézetku“ klidně dostanou. Čtenářka webu Autosalon.tv zaslala redakci snímek auta se značkou obsahující jméno současného vládce Kremlu.

000 Putin, tak zní přesný přepis, který je k vidění na RZ postaršího Chevroletu Corvette. Jak je to možné? Ústy svého mluvčího Františka Jemelky reagovalo ministerstvo dopravy na dotaz Autosalonu.tv v této věci poněkud vágně: „Na značku na přání není možné dát slova, která jsou hanlivá, podněcují k rasismu, xenofobii a obecně k nenávisti vůči nějaké skupině obyvatel. Konečné posouzení a schválení textu značky na přání je na rozhodnutí příslušného úřadu,“ popsal mluvčí obrysy používané metodiky.

Mohlo by vás zajímat: Útok na Putina přímo v Kremlu? Ukrajinci se o to pokusili dronem, ale neuspěli, tvrdí Rusové

Není diktátor jako diktátor

„Hitler by na značku neprošel. V případě jména Putin by už ale spíš záleželo na okolnostech. Například v absurdním případě, že by se sám žadatel jmenoval Putin,“ vysvětlil Petr Adámek, vedoucí oddělení evidence na pražském registru vozidel, svérázný výklad pravidel s tím, že užití jména ruského diktátora by se na rozdíl od jména vůdce Třetí říše řešilo individuálně.

„V menších registrech žádosti posoudí přímo pracovnice na přepážce, ve větších se sporný případ postoupí nadřízeným. Žádná komise k posouzení registračních značek na přání ale neexistuje. Také se může stát, že co vám na jednom registru neprojde, na druhém třeba ano,“ dodal magistrátní úředník. Zatímco v případě jména Hitler jde podle výkladu státu o synonymum všech potíraných vlastností použitého výrazu (hanlivá, podněcují k rasismu, xenofobii atd.), názor na příjmení ruského prezidenta zatím není všeobecně zaužíván tím spíš, že inkriminovaná značka „000 Putin“ byla vydána ještě před ruskou agresí na Ukrajině.

To je poměrně zásadní rozdíl například oproti matrikám, kam se zapisují jména nově narozených dětí. V případě, že se rodiči navrhované jméno zdá úředníkovi zcela vymyšlené, tj. neexistující v jiném světovém jazyce, může obratem nařídit zhotovení znaleckého posudku od Ústavu pro jazyk český. I další zákonná pravidla matrik jsou v tomto směru dost rigidní.

Přežité pojmy

Úředníkovi posuzujícímu přidělení RZ s textem na přání pomáhá se základní orientací seznam vulgarit, které se na ní nemají objevit. „Funguje to tak, že systém pracovníka upozorní, že jde o nevhodné slovo. Vím, že se tam objevují celkem nevinné výrazy, proto je finální rozhodnutí na něm,“ řekl Autosalonu.tv Petr Adámek. Jde o soupis zhruba osmi stovek slov, která jsou či byla podle Příručního slovníku jazyka českého vulgární. Seznam je volně přístupný také na Wikipedii.

Kromě obvyklých vulgarit obsahuje seznam převážně slova archaická, která z běžného jazyka Čechů už dávno vymizela nebo přestala být vnímána jako vulgární. Pro představu jde o výrazy jako ambažůra, blivoň, čubčiti se, flaksa nebo luft.

Ani zmíněným seznamem ale podle Adámka není  úředník vázán, napomáhat má pouze jako jisté vodítko.

Tagy:
Adolf Hitler Vladimir Putin vulgarity rasismus diktátor Ukrajina registrační značka SPZ František Jemelka Wikipedie Chevrolet Corvette Moskevský Kreml Nacistické Německo značka na přání