Putin je z tažení Rusů frustrovaný. Vztek si vybíjí na okolí, tvrdí američtí zpravodajci

Ruský prezident Vladimir Putin

Válka na Ukrajině 2.3.2022

Americké zpravodajské služby tvrdí, že ruského prezidenta Vladimira Putina stále více frustruje jeho vojenské tažení na Ukrajině. Je možné, že bude reagovat ještě intenzivnějším násilím, shodují se podle NBC News současní a bývalí američtí představitelé.

Ruská armáda zatím nepostupuje podle plánu, tvrdí odborníci. Kromě toho byly na ruskou ekonomiku uvaleny další ještě přísnější sankce. Tyto okolnosti jsou pro Putina zdrcující, uvádí zdroje webu NBC.

Zástupci americké výzvědné služby mají údajně věrohodné informace o Putinových projevech frustrace. Tu si údajně vybíjí na svém nejbližším okolí. Výbuchy hněvu podle nich dokládají, že u něj nastala změna chování.

„Byl zjevně zaskočen mohutností ukrajinského odporu,“ uvedl předseda výboru pro zpravodajské služby a senátor Mark Warner. „Obávám se, že byl zahnán do kouta, z nějž pro něj není úniku,“ dodal.

Západní zpravodajské služby chování Putina bedlivě sledují. Podle nich neexistují informace, že by byl psychicky labilní, projevuje se u něj však jiný vzorec chování než v minulosti.

Jiný Putin

To je podle nich neobvyklé, protože Putin obvykle drží své emoce na uzdě. „Už to není ten chladnokrevný, jasnozřivý diktátor, jakým byl v roce 2008,“ řekl bývalý ředitel CIA John Brennan.

Uvedl, že Putin se zdá být stále více izolovaný a dezinformovaný. „Největší obavy vzbuzuje to, jaké informace dostává, a jak moc je izolovaný,“ řekl. Dodal, že nevěří, že Putin chápe, co se ve skutečnosti děje.

Americký senátor Marco Rubio, vedoucí člen výboru pro zpravodajské služby, na Twitteru uvedl, že „starý Putin byl chladnokrevný, vypočítavý zabiják, ten nový je ale ještě nebezpečnější“. Experti se proto obávají dalšího vývoje.

Podle posledních informací, Rusové tvrdí, že se jim podařilo dobýt ukrajinský Cherson. Podle BBC při bojích zemřelo nejméně 200 lidí. Kyjev se zatím Ukrajincům daří bránit, pokračuje však masivní ostřelování Charkova. Tam vypukl mohutný požár, má jít o budovu policejního oddělení. V druhém největším ukrajinském městě zemřelo za posledních 24 hodin nejméně 21 lidí. Více pro vás sledujeme v on-line zpravodajství.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina NBC zpravodajská služba NBC News Ozbrojené síly Ruské federace Central Intelligence Agency Mark Warner Marco Rubio John Brennan