Putin vytáhl těžký kalibr. K Ukrajině vyslal fregatu s hypersonickými raketami Zircon

Ruský prezident Vladimir Putin vyslal jednu z nejmodernějších válečných lodí své země přes Atlantický oceán do Středozemního moře a do Indického oceánu, informovala ve středu ruská státní agentura. Jak dále uvádí americký web CNN, loď je vyzbrojená moderními hypersonickými raketami.

Podle zprávy agentury TASS vyrazila fregata Admirál Gorškov z nejmenovaného severoruského přístavu ve středu poté, co Putin prostřednictvím videohovoru hovořil s velitelem lodi a ministrem obrany Sergejem Šojgu, píše web CNN.

Putin se pochlubil, že loď nese hypersonické střely Zircon, zbraně dlouhého doletu. „Nemá to obdoby v žádné zemi na světě. Jsem si jist, že takto výkonné zbraně spolehlivě ochrání Rusko před potenciálními vnějšími hrozbami a pomohou zajistit národní zájmy naší země,“ řekl podle agentury TASS.

Ukrajinu nezmínil

Podle starších zpráv Rusko vyzkoušelo systém Zircon koncem roku 2021, kdy střílelo z lodi Admirál Gorškov v Bílém moři a zasáhlo námořní cíl vzdálený více než 400 kilometrů. Ačkoliv válka na Ukrajině trvá již desátý měsíc, tento konflikt nebyl ve zprávě TASS konkrétně zmíněn.

Použití střel Zircon na palubě lodi Admirál Gorškov proti cílům na Ukrajině by bylo logisticky náročné. Z ruského pohledu by optimální palebná vzdálenost pro tyto zbraně byla od Černého moře na jihu Ukrajiny. Aby se tam však ruská válečná loď dostala, musela by proplout Tureckem kontrolovanou Bosporskou úžinou a Ankara od počátečních fází války na Ukrajině prohlašovala, že takový přístup zahraničním námořním plavidlům neumožní.

Admirál Gorškov by sice teoreticky mohl střílet na Ukrajinu ze severních oblastí Středozemního moře, ale trasa letu na Ukrajinu by vedla nad zeměmi NATO, což by bylo považováno za výraznou eskalaci ruské agrese, která trvá od února.

Tagy: