Putin se léčí koupelí z krve useknutého jeleního paroží, tvrdí v Rusku zakázaní novináři

Ruský prezident Vladimir Putin během své dovolené v roce 2013 pózuje s jeleny na Sibiři.

Válka na Ukrajině (2.4.2022 15:00)

Ruský prezident Vladimir Putin se údajně koupe v krvi z jeleního paroží a je pod neustálým dohledem lékařů. S tvrzením přišel v Rusku zablokovaný Project Media, který nedávno informoval, že hlava státu má rakovinu štítné žlázy. Kreml ale spekulace razantně odmítá.

Ruského prezidenta s neobvyklým způsobem léčby údajně seznámil ministr obrany Sergej Šojgu, který si sám před více než 20 lety „dopřával koupel ve vaně obsahující vonný extrakt z jeleních parohů naplněných krví“, píše web Daily Mail na základě zprávy z pera investigativců z Project Media.

Ačkoli neexistuje žádný konkrétní důkaz, že paroží altajských jelenů původem ze Sibiře pomáhá při omlazování organismu, Putin je prý fanouškem této léčby na bázi zvířecí krve. „Není jediným. Další velká jména z elitního kruhu Kremlu, včetně moskevského starosty Sergeje Sobjanina a šéfa Gazpromu Alexeje Millera, se nechávají léčit výtažkem z paroží,“ tvrdí novináři z Project Media, který je v Rusku zablokovaný a momentálně funguje ze zahraničí.

Koupání v krvi uříznutých parohů a její pití je v Rusku považováno za staletou tradici. Údajné výhody této procedury jsou nesčetné, od „zvrácení stárnutí“ až po „zvýšení libida a sexuální výkonnosti“, tvrdí novináři.

Výtažek z paroží má pak posilovat kosti, svaly, zuby, zrak a sluch, léčit zánět pohrudnice, zápal plic, astma, bolest kloubů, osteoporózu nebo problémy s páteří. Omlazující „lázně“ jsou založené na tradiční medicíně z pohoří Altaj.

Rakovina? Výmysly a lži, zní z Kremlu

Není to první pohled do Putinova soukromí, se kterým v posledních hodinách ruští novináři z publikace Project Media přišli. „Putina nyní doprovází velký tým lékařů, včetně chirurga specializujícího se na rakovinu štítné žlázy,“ psali v sobotu.

Pochyby o Putinově zdraví se vynořily opakovaně a nyní zesílily kvůli Putinově rozkazu o invazi na Ukrajinu, která pokračuje 38. dnem. Dosud ruským vojskům nepřinesla výraznější úspěch, snad s výjimkou dobytí Chersonské oblasti na jihu země.

„Jsou to výmysly a lži,“ utnul spekulace Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Také běloruský prezident Alexandr Lukašenko je stejného názoru. „Je v lepší kondici než kdy předtím,“ podotkl minulý měsíc v rozhovoru s japonskou televizní stanicí TBS.

Tagy: