Putin svojí brutalitou Ukrajinu jen posiluje, nesmí zůstat u moci, prohlásil Biden

Joe Biden

Projev prezidenta Joe Bidena v Polsku (26.3.2022)

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho vojáci svojí brutalitou na Ukrajině jen posilují odhodlání místních obránců a stejně tak jednotu západních mocností. V polské Varšavě to prohlásil americký prezident Joe Biden. Podle něj Putin nesmí zůstat v Rusku u moci.

„Putin si myslí, že Ukrajinci padnou na záda a nebudou se bránit. Ukrajina ale ukazuje neskutečnou odvahu a brutalita Putinova režimu je jen posiluje,“ prohlásil ve Varšavě americký prezident. Ruská invaze podle jeho slov navíc posílila i jednotu západních států. „Rusku se podařil přesný opak toho, co chtělo. Naší reakcí je naprostá jednota. Dříve to trvalo roky a dnes jen týdny, abychom se dokázali sjednotit,“ doplnil Biden.

Americký prezident kromě toho uvedl, že pro invazi ruských vojsk na Ukrajinu neexistuje žádné ospravedlnění. Důvody Moskvy označil za „nemravné a cynické“. „Diktátor si může budovat své impérium, ale nezničí lásku lidí ke svobodě,“ řekl dále Biden ve svém varšavském projevu. Putin podle jeho vyjádření nesmí v Rusku zůstat u moci.

Ukrajince opět vyzdvihl a oznámil, že do země pošlou Spojené státy humanitární pomoc za miliardu dolarů. Úlevu podle jeho slov už nyní pociťují některá ukrajinská města, ale nikoliv ostřelovaný a obklíčený Mariupol. „Vidíme tam brutalitu Putinova režimu. Tato válka je ale pro Rusko už teď strategickým selháním,“ pokračoval Biden.

Hlava státu měla také vzkaz pro běžné Rusy. „Určitě nesouhlasíte se zabíjením nevinných lidí na Ukrajině,“ řekl Biden a připomněl ruské ostřelování nemocnic, obléhání měst či snahu o vyhladovění Ukrajinců.

Biden navíc uvedl, že je na čase ještě posílit východní křídlo států Severoatlantické aliance (NATO). „Hovořili jsme o posílení východního křídla NATO, aby nikoho ani nenapadlo, že by mohl byť jen o píď překročit hranice NATO. Budeme bránit každičkou píď naší země,“ uvedl americký prezident.

Tagy: