RADAR: Česko čeká pošmourný, ale teplý víkend. Kde má před prvními jarními prázdninami sněžit?

Počasí

Počasí (2.2.2024 6:45)

Víkendovým zimním radovánkám předpověď počasí nepřeje. Nad Českem zavládne před prvním týdnem jarních prázdnin zatažená obloha doprovázená lokálním deštěm či mrholením. Smíšené či sněhové přeháňky můžeme očekávat pouze ve vyšších oblastech. V neděli se teplota dokonce vyšplhá až k 13 stupňům Celsia. Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) uvedli, že leden byl z hlediska teplot i počasí velmi kolísavý.

V pátek můžeme podle předpovědi ČHMÚ očekávat oblačnou až zataženou oblohu, ojediněle i polojasno. Vyskytnout se mohou i sněhové přeháňky, které se v polohách pod 400 metrů změní v dešťové. Od západu se během dne vyskytne občasný déšť či mrholení. Možné sněžení se postupně lokalizuje na východ do poloh nad 800 metrů, přičemž na hřebenech hor se přechodně objeví i mrznoucí srážky.

KOMENTÁŘ: Fialův komoří Lang, Rakušanův astrolog aneb Kdo nám vlastně vládne?

Teploty se budou pohybovat v rozmezí od 3 až 7 °C, v horských oblastech kolem −1 °C. Foukat bude přes den mírný vítr o rychlosti 2 až 6 m/s, který v odpoledních hodinách především v Čechách zesílí na čerstvý o rychlosti 4 až 9 m/s, v nárazech až 15 m/s.

Během soboty bude opět zataženo až oblačno. Zvláště na horách a na severovýchodě našeho území se místy vyskytnou přeháňky, jinde bude déšť jen ojedinělý. V polohách nad tisíc metrů se srážky z počátku změní na smíšené a později přejdou ve sněhové. Nejvyšší teploty se budou pohybovat v rozmezí od 7 až 11 stupňů Celsia. Čerstvý vítr s nárazy o rychlosti 15 m/s na horách nabere na síle, kdy dosáhne i rychlosti 20 m/s, tedy 70 km/h.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii Déšť, bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

A podobný výhled nás čeká i v neděli. „Po celý víkend se budou místy objevovat déšť či přeháňky. Deštivěji ale bude v druhém víkendovém dnu, přičemž sněhové přeháňky můžeme očekávat v polohách nad 1 200 metrů,“ uvedl meteorolog ČHMÚ Filip Smola ve vysílání CNN Prima NEWS a dodal, že rtuť teploměru se může vyšplhat až k 11 °C. Teplota by měla pozvolna stoupat i v dalších dnech, kdy v maximech dosáhne i hranice 13 °C.

Z prvních vyhodnocení a údajů je podle ČHMÚ jasné, že první letošní měsíc byl v průměru „teplotně normální“ a také z hlediska srážek se pohyboval spíše na hranici „normálních a nadnormálních“ hodnot. Počasí přitom bylo rozkolísané. „Teplý a srážkově bohatý počátek roku vystřídalo výrazně chladné období na přelomu první a druhé dekády. Následovalo teplotně normální období, v poslední dekádě měsíce nastal výrazný nárůst teploty opět nad hodnotu normálu,“ shrnuli experti v příspěvku na sociální síti X.

Tagy: