Česko čeká slunečný den a příjemné teploty, hrozí však požáry. Příští týden dorazí bouřky

Žena si užívá jarního počasí.

V Česku bude v neděli jasno a slunečno. Na začátku příštího týdne však meteorologové předpovídají místy výskyt dešťových přeháněk či bouřek. V pondělí očekávají také mírný pokles teplot.

V neděli bude jasno až polojasno, zejména na jihovýchodě země může být oblačno a ojediněle přeháňky. Průměrné denní teploty se budou pohybovat mezi 18 a 22 stupni Celsia, v Čechách může být ještě o dva stupně tepleji. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

ČTĚTE TAKÉ: Obloha potemněla, pak Egypt ochromila obří písečná bouře. Spadlý billboard usmrtil člověka

Na začátku příštího týdne by se mohl místy objevit déšť. V pondělí by mělo být oblačno až zataženo, temnou oblohu doplní také pokles denních teplot. Experti očekávají nejvyšší průměrnou teplotu 20 stupňů Celsia. Déšť a přeháňky by měly přicházet od jihu území.

Podobně bude také v úterý. Oblačná až zatažená obloha, ojediněle se může objevit déšť či bouřky. Stejné počasí experti z ČHMÚ očekávají také ve středu. Zároveň by opět měly teploty postupně stoupat, ve středu meteorologové předpovídají průměrně kolem 23 stupňů Celsia.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat pomocí radaru:

V platnosti je až do odvolání výstraha ČHMÚ před požáry. Varování platí kvůli nedostatku srážek a půdnímu suchu pro Prahu, Karlovarský, Ústecký, Středočeský a Plzeňský kraj, částečně také pro kraje Liberecký, Královéhradecký, Pardubický a Jihočeský.

„Nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně,“ doporučují meteorologové.

Tagy: