RADAR: Po typicky podzimním víkendu přijde razantní změna. Kdy odložíme deštník?

Oblačnost se od jihozápadu protrhává, v příštích dnech se tak ukážou sluneční paprsky.

Počasí 04.10.2024 (7:00)

Víkend bude deštivý, teploměry naměří maximálně 15 stupňů °C. Na západě našeho území se mohou v neděli projevit i přízemní mrazíky, informovali odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V následujícím týdnu však přeháňky ustanou a v jeho druhé polovině se můžeme těšit i na hodnoty nad 20 °C.

Během pátku bude zataženo. Postupně se od jihovýchodu objeví na většině našeho území i déšť nebo přeháňky, které mohou být na horách trvalejší. „Dešťová oblaka, která souvisí s tlakovou níží, se od jihovýchodu Česka přesunou nad celé území,“ potvrdil ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Martin Adamovský.

ČTĚTE TAKÉ: Osm lidí zahynulo při požáru nemocnice na Tchaj-wanu. Evakuaci pacientů komplikuje hurikán

Teploty se mají pohybovat mezi 8 a 12 stupni Celsia, na horách pak kolem 5 stupňů Celsia, vyplývá z předpovědi ČHMÚ. Zatažené nebe setrvá i v noci na sobotu. Déšť bude pokračovat, na horách může být stále trvalejší. Teploměry naměří mezi 10 a 6 °C.

Stejné podzimní počasí bude pokračovat i v sobotu. Od večera však bude srážek od severozápadu Čech ubývat, ovšem jen částečně se protrhá oblačnost. Teploty budou oscilovat mezi 8 a 12 °C.

„Do nedělního rána naprší většinou od 2 do 25 mm, na horách pak od 25 do 60 mm srážek,“ informovali meteorologové na síti X. Během nedělního jitra výrazně klesnou teploty, takže místy mohou překvapit i přízemní mrazíky.

Během dne však přijde mírné oteplení, teploty vystoupají k 11 až 15 stupňům Celsia. Na jihovýchodu našeho území se očekává slabý déšť, k večeru bude postupně ubývat oblačnosti.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

„Nový pracovní týden přinese i zmenšování oblačnosti a srážky by měly být jen výjimečnou záležitostí,“ připomněli experti v příspěvku na síti X. V pondělí očekávají polojasné až oblačné nebe, na západě našeho území se může objevit i déšť. V maximech naměříme mezi 15 a 19 stupni Celsia.

Během úterý budou stejné podmínky. Na západě Česka se místy objeví déšť nebo přeháňky až k večeru. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od 16 do 20 °C. „V druhé polovině týdne se dostanou teploty i přes hranici 20 stupňů Celsia,“ zdůraznili experti ČHMÚ.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mladí policisté pomáhají, ve Slezsku řeší následky povodní

Tagy: