Rady experta: Vše, co jste potřebovali vědět před pořízením tepelného čerpadla

Teplo v domě a spotřebu energie umí zásadně ovlivnit tepelné čerpadlo

Jiří Hanus, zakladatel a ředitel společnosti Acond

Čerpat energii z vody, vzduchu nebo země a převádět ji na teplo a teplou vodu? Za pomocí tepelných čerpadel snadno a rychle. A navíc levněji než s elektrickými kotli či těmi na plyn nebo tuhá paliva. Právě tepelná čerpadla jsou v současnosti, kdy energie zdražují závratným tempem, velmi žádaná. Pořizují si je majitelé bytů a v ještě větším měřítku vlastníci domů. Energii na provoz tepelná čerpadla získávají ze sítě, ovšem i tak zůstávají ekonomicky rentabilní. O tom, proč a pro koho jsou tepelná čerpadla ideální volbou, jsme mluvili s předním profesionálem v oboru, Jiřím Hanusem, zakladatelem společnosti Acond, která tepelná čerpadla vyrábí a dodává už desítky let.

Nejčastějším zdrojem vytápění v současnosti stále zůstávají plynové kotle. Ovšem jejich éra podle šéfa Acondu Jiřího Hanuse pomalu, ale jistě končí. Stejně jako čas kotlů na dřevo. „Konec plynového vytápění už byl naplánován ještě před událostmi na Ukrajině, které vývoj jenom urychlily. Dalším poměrně populárním zdrojem jsou například kotle na dřevo nebo na paletky. Myslím si, že majitelé, kteří si v dnešní době pořizují kotle na dřevo nebo na paletky, nebyli poslední dobou vůbec v lese, protože v lese už moc dřeva není. A jestli dřevo na vytápění bude, tak bude velmi drahé.“

Naopak budoucnost expert vidí právě ve zmiňovaných tepelných čerpadlech, která podle něj mají nízké provozní náklady a jejich fungování je pro majitele bezpracné.

Český výrobce tepelných čerpadel Acond

  • 30 let zkušeností
  • 8 348 instalací v ČR
  • 213 zaměstnanců

zdroj: Acond.cz

Tepelná čerpadla fungují podobně jako mrazák

Právě ke spotřebiči, který najdeme v každé domácnosti, Jiří Hanus tepelná čerpadla přirovnává.

„Mrazák, který máte doma, odebírá teplo z té vnitřní části a předává ho vzadu na kondenzátor. A stejně tak funguje tepelné čerpadlo. Odebírá teplo z okolního prostředí a předává ho do podlahového topení, případně do radiátorů,“ vysvětluje.

Pečlivě vybrat je třeba nejen samotné čerpadlo, ale i dodavatele

Tepelná čerpadla jsou v Česku v posledních měsících velmi žádaná. A vznikají firmy, které využívají zvýšené poptávky na trhu k rozjezdu podnikání. „Zvýšilo se množství nováčků, kteří naskákali do našeho oboru a nemají podle mě dostatečné zkušenosti. Uvidíme za několik let. Já si dovolím tipnout, že některý z těch nováčků na trhu nevydrží. A pokud chcete mít jistotu, chcete být spokojení, obraťte se na ověřeného dodavatele s dlouholetými zkušenostmi,“ radí zakladatel společnosti s třicetiletou tradicí.

Kromě profesní historie a pozitivních referencí je velkou výhodou, pokud se jedná o domácí produkt, myslí si šéf Acondu.

„Zákazníci říkají, že si nás vybírají právě proto, že jsme český výrobce, který tepelné čerpadlo vyvine, vyrobí, nainstaluje a postará se i za 20 let. Samozřejmě existují na trhu i prodejci krabic, kteří dovezou nějaká pochybná tepelná čerpadla z Asie, ale úroveň následné technické podpory je přinejmenším diskutabilní.“

Aby firma Acond mohla ručit za dlouhou životnost, vyrábí své produkty z nerezu. Navíc nabízí nejdelší záruky a jak Jiří Hanus upozorňuje – bez skrytých triků a podmínek. „Zákazníci si nás vybírají kvůli zázemí a jistotě servisu českého výrobce. Víme, že zákazníci od tepelného čerpadla očekávají maximální úsporu za vytápění a jistotu dalších 20 let po dobu životnosti tepelného čerpadla. A přesně to u nás získávají a přesně proto se na nás obracejí.“

Snaha o zkrácení dodacích lhůt

Rostoucí poptávce je třeba se přizpůsobit. A přání klientů uspokojit nejen spolehlivě a kvalitně, ale také v co nejkratší době. A právě na tom v současnosti Acond pracuje. „Poptávka po tepelných čerpadlech a obzvláště po kvalitních tepelných čerpadlech obrovsky narostla. A my z toho důvodu stavíme nový výrobní areál a máme dobrou zprávu, že za 20–30 týdnů budeme otevírat nový výrobní závod a naše výrobní kapacita se zvýší na několik desítek tisíc tepelných čerpadel ročně. A jenom pro srovnání – roční prodeje v České republice v dnešní době jsou řádově 45 000 tepelných čerpadel.“

Zda se tepelné čerpadlo vyplatí, se dá spočítat

Kdo je vhodný adept na pořízení tepelného čerpadla, umí profesionálové v Acondu spolehlivě odhadnout. Stejně tak umí spočítat, kolik peněz může ušetřit.

„Provozní náklady při vytápění tepelným čerpadlem, například v porovnání s vytápěním elektrokotlem, jsou čtvrtinové,“ říká Jiří Hanus.

Dotace na tepelná čerpadla Acond

Vlastníci nemovitostí, kteří nespadají mezi domácnosti s nižšími příjmy, mohou využít kotlíkovou dotaci z programu Nová zelená úsporám.

Podporované typy zdrojů:

  • Tepelná čerpadla pro teplovodní systém vytápění (min. energetická třída A++)
  • Tepelná čerpadla vzduch-vzduch (min. energetická třída v režimu vytápění A++)
  • Tepelná čerpadla pro teplovodní systém vytápění s přípravou teplé vody připojená k FV systému

Zdroj: Acond.cz

A současně upozorňuje na další základní fakt, kterým lze při provozu tepelného čerpadla ušetřit. Na povinné prohlídky. „Víme, že u konkurence, kde takové prohlídky nutné jsou, se cena ročních prohlídek pohybuje okolo pěti až osmi tisíc Kč. U nás placené prohlídky nejsou nutné právě proto, že používáme moderní ekologické chladivo R 290,“ říká expert na tepelná čerpadla s tím, že celkové náklady na pořízení tepelného čerpadla pro rodinný domek se pohybují v řádech 300–350 tisíc korun. Lze na ně ovšem čerpat státní dotace, kteří při pořízení výrazně uleví.

A za jak dlouho se vynaložené finance majitelům tepelných čerpadel začnou vracet? „Návratnost velmi závisí na tepelných ztrátách daného objektu, pohybuje se řádově 3–8 let. Čím větší je tepelná ztráta rodinného domu, tím rychlejší je návratnost, a čím rychleji rostou ceny energií, což rostou a porostou, tím se návratnost do investice tepelného čerpadla také velmi zrychluje,“ uzavírá Jiří Hanus, zakladatel firmy Acond, která se v průběhu let stala lídrem na trhu.

Tagy: