Raiffeisenbank pomáhá nově i menším českým podnikům pronikat na zahraniční trhy

Česká pobočka Raiffeisenbank zvýšila během loňska hodnotu financovaných transakcí na více než dvojnásobek v porovnání s rokem 2019. A to, přestože obchodování, ale i budování obchodních kontaktů výrazně ovlivnila pandemie koronaviru.

„Rok 2020 byl velmi pestrý z pohledu transakcí, klientů i destinací, kam financovaný export mířil. Dokončovaly se jak exportní transakce rozpracované v předešlém roce, tak ty nové,“ popisuje ředitel divize exportního, obchodního financování a factoringu Raiffeisenbank Petr Fiala a vypočítává: „Celková hodnota financování u transakcí realizovaných v roce 2020 přesáhla 220 milionů eur, což je více než dvojnásobná hodnota předcházejícího roku.“ Z pohledu počtu nových transakcí, bez vlivu objemu, tak došlo téměř ke dvojnásobnému růstu.

Raiffeisenbank podpořila export nově také do zemí do zemí jako Ukrajina, Bělorusko, Malajsie, Jižní Korea nebo Turecko. „Je patrný širší geografický záběr našich klientů, kteří se nebojí s naší pomocí exportovat a uspět v nejrůznějších koutech světa. Chápou, že díky kompetencím a zkušenostem jsme pro ně v těchto oblastech spolehlivým partnerem,“ dodává Fiala.

Nabídka služeb se však netýká jen velkých obchodů v desítkách či stovkách milionů eur. Aby byla dostupná i běžnější podnikatelské činnosti, nabízí Raiffeisenbank nově také službu „Small ticket lending“, kterou se v exportním financování označují částky v rozmezí dvou až deseti milionů eur. „Tato služba je vhodná pro české exportéry, kteří dobývají nové trhy, a jejich zahraniční partnery. A protože takové obchody se musejí dělat pružně a elegantně, vyvinuli jsme pro tyto účely speciální aplikaci eSPEEDTRACK,“ představuje Fiala další směr Raiffeisenbank.

Funguje tak, že český vývozce pošle svému zahraničnímu odběrateli, který požaduje financování, jediný internetový link a odběratel do připravené struktury nahraje všechny potřebné údaje k zamýšlenému kontraktu on-line. „My následně celou transakci posoudíme, získáme stanovisko příslušné státní exportní agentury (EGAP) a můžeme velmi rychle obě strany kontraktu informovat, zda obchod profinancujeme. Chceme, aby se exportní financování netýkalo jen obřích kontraktů za stamiliony eur, ale i běžnější podnikatelské činnosti,“ říká Petr Fiala, ředitel divize exportního, obchodního financování a factoringu Raiffeisenbank.

Přiznává, že pandemie koronaviru zasáhla i tuto oblast obchodování. Především tím, že některé projekty a exportní kontrakty skutečně nejde domlouvat a řešit tzv. on-line a tzv. na dálku. A osobní setkávání nebylo kvůli karanténním opatřením v určitých obdobích loňského i letošního roku možné.

Tagy: