Dovozy cenově drtí česká rajčata. Zelenina z ciziny má ale svá rizika, varují odborníci

Dovozy drtí česká rajčata.

Dovozy drtí česká rajčata

Rajčata se pěstují v Česku běžně i mimo sezónu, většina produkce se ale stále musí dovážet. Rajčata sem putují tisíce kilometrů a musejí se trhat ještě zelená. To jim ovšem podle českých pěstitelů výrazně ubírá na kvalitě. Dovozcům navíc nemohou čeští producenti cenově konkurovat. Dovezená zelenina ze třetích zemí ale může mít svá rizika.

Ředitel společnosti Naše rajče si před lety řekl, že bude ohřívat skleníky se zeleninou zbytkovým teplem. „Využíváme odpadní teplo z elektrárny, která je blízko nás,“ popsal pro CNN Prima NEWS Lukáš Rázl. V nich se každý rok vypěstuje zhruba šest tisíc tun rajčat. Jakmile rajčata dozrají, mohou být ten samý den na pultech. To se ovšem podle pěstitele nedá říct o těch z dovozu. „Pokud se jedná o rajčata z Maroka, musí vydržet čtrnáct dní dopravy kamionem, takže se musí utrhnout nezralá,“ vysvětlil Rázl. K úplné zralosti tak chybí podle Rázla ještě dvacet procent.

ČTĚTE TAKÉ: Křeček: České zemědělství konkuruje díky dotacím. Naopak se hroutí, opáčila Šichtařová

Rozhodnutí je pak na spotřebiteli, který si musí vybrat mezi kvalitou a cenou. „Lidé by měli vědět, co si kupují a proč si to kupují. Myslím, že je v pořádku, když někdo řekne, že ho zajímá jen cena. Je to jeho svaté právo, ale je potřeba, aby lidé pochopili, v čem ten rozdíl je,“ doplnil Rázl.

Právě dovoz rajčat z Maroka roste. Cena čtvrtkilové vaničky může být i třetinová na rozdíl od těch českých, i když jsou oba produkty v akci. Import ze třetích zemí má ale podle některých i svá rizika. V zemích mimo Evropskou unii pěstitelé nemusejí dodržovat přísná pravidla. Týká se to hlavně používání pesticidů.

„Produkce z třetích zemí bývá rizikovější z hlediska evropské legislativy, protože jsou tam vyšší limity reziduí rizikových látek pro člověka,“ popsal pro CNN Prima NEWS agrární analytik Petr Havel. „Potravinářská inspekce dovozy pečlivě kontroluje a nechává si hlásit každé dovezené rajče,“ doplnil pro CNN Prima NEWS prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Naposledy inspekce zasáhla před deseti lety, tehdy varovala, že u několika šarží marockých cherry rajčat hrozí zdravotní potíže. Podle obchodníků ale roste zájem o česká rajčata a lidé jsou ochotni si připlatit. „Česko bohužel není v rajčatech soběstačné a v tuto dobu jsou k dispozici jen rajčata ze severní Afriky. Je jen na českých zemědělcích, aby investovali do moderní produkce a dokázali obsloužit většinu trhu po celý rok,“ vysvětlil Prouza.

Není to ale všeobecně sdílený názor. „Je otázka, jestli vůbec máme konkurovat zemím, které jsou vhodnější pro pěstování, my bychom se měli zaměřit na něco jiného a ne na rajčata, protože zde máme málo slunce,“ popsal pro CNN Prima NEWS ekonom skupiny Comfort Finance Group Vladimír Pikora.

Vítězem levných dovozů ze třetích zemí je prý český spotřebitel. „Ti, co tlačí na cenu a jsou zvyklí nakupovat v akcích, budou nakupovat marocká rajčata, i když proti nim mohou mít výhrady,“ dodal Pikora. Zelinářská unie Čech a Moravy nechce dovozy ze třetích zemí komentovat. Podle některých ekonomů budou letos dovozy ze třetích zemí růst, důvodem má být letošní špatná úroda.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zdraží jablka kvůli zmrzlé úrodě? Ve hře jsou i jiné scénáře, krize odhalila nečekaný problém

Tagy: