Rakousko vyhlásilo povinné očkování. Jsme nyní diktatura, křičí šéf opoziční strany

Očkování

Rakousko zavádí plošný lockdown

V Rakousku bude od 1. února platit povinnost očkování proti covidu pro všechny obyvatele, oznámil kancléř Schallenberg po jednání s hejtmany. Když se ho novináři ptali, jak vláda právně zdůvodní povinnost vakcinovat se, kancléř podle webu Kurier odpověděl: „Proti neštovicím se povinně očkuje také.“

Rakousko je první zemí Evropské unie, která kvůli nově rostoucímu počtu nákaz omezuje volný pohyb osob a zavádí povinné očkování pro všechny obyvatele. Podle Schallenberga je potřeba v současné chvíli „čelit skutečnosti“. „Navzdory měsícům přesvědčování se nám nepodařilo přesvědčit dostatek lidí k vakcinaci. Příliš mnoho lidí bylo nesolidárních,“ řekl konzervativní kancléř.

V Rakousku je nyní plně naočkovaných asi 66 procent obyvatel, což je jedno z nejnižších čísel v západní Evropě. „Trvale navýšit počty naočkovaných je jediným prostředkem, jak vyjít z tohoto začarovaného kruhu,“ poznamenal šéf rakouské vlády. „Nechceme pátou vlnu,“ dodal s tím, že za porušení bude občanům hrozit pokuta.

Schallenberg také nepřímo kritizoval pravicově populistickou Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ), která se dlouhodobě staví k očkování negativně. Jejich kritiku vakcinace označil za „útok na náš zdravotní systém“.

FPÖ svolala na sobotu do Vídně protest proti chystaným opatřením, na němž se podle agentury AFP očekává účast tisíců lidí. Nebude mezi nimi však šéf strany a odpůrce očkování Herbert Kickl, který se stále zotavuje z nákazy koronavirem. „Rakousko je nyní diktatura!“ prohlásil v reakci na páteční oznámení vlády.

Nákaza v zemi postupuje

Nedávné restrikce sice zvýšily proočkovanost, ale výsledek stále není podle Schallenberga uspokojivý. Plošné očkování prosazovali i jednotliví zemští hejtmané, především ti ze Štýrska, Tyrolska a Salcburska. Ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein uvedl, že povinné očkování z dlouhodobého hlediska pomůže, informuje Kronen Zeitung.

Schallenberg rovněž vyjádřil znepokojení nad tím, že narůstá počet lidí s těžkým covidem na jednotkách intenzivní péče. Zavřeno budou muset mít i restaurace, ruší se veškeré kulturní akce. Školy zůstávají otevřené, studenti ale mohou zůstat i doma, píše The Guardian.

Rakousko tak v jeden den oznámilo celostátní lockdown a povinné očkování pro všechny. Za poslední den úřady oznámily 15 tisíc nových případů.

Na začátku listopadu nařídil latinskoamerický stát Kostarika povinné očkování pro děti. O nutnosti vakcinace pro každého občana usilovali i v Brazílii, vláda se ale dostala do křížku se soudy. Rakousko je tak zřejmě první stát na světě, který nařídil povinné očkování pro všechny. Opatření vstoupí v platnost 1. února.

Tagy: