Rakovinu prostaty odhalí lékaři v ČR u 8000 mužů ročně. Vyšetřujte se sami, vybízí

Roman Zachoval

Prevence rakoviny prostaty a varlat

Rakoviny prostaty a varlat jsou tak závažná onemocnění, že pokud jsou neléčené, vedou k úmrtí. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS o nich mluvil přednosta Urologické kliniky Thomayerovy nemocnice Roman Zachoval. U rakoviny prostaty, která je ročně diagnostikována asi osmi tisícům mužů, spočívá nebezpečí v obrovském množství případů, zatímco u nádorů varlat je riziko v často velmi rychlém průběhu. Nepodceňujte proto prevenci ani samovyšetření.

Zájem o preventivní prohlídky je podle Zachovala u mužů velký a rok od roku se dále zvyšuje. „Na druhou stranu ještě zdaleka nevyšetříme tolik mužů, kolik by bylo potřeba,“ uvedl urolog.

Varoval, že rakoviny prostaty a varlat jsou vážná onemocnění a neměla by se podceňovat. „Rakovina prostaty je nejčastějším zhoubným nádorovým onemocněním u mužů. Čili nebezpečí spočívá v její obrovské kvantitě. Ročně diagnostikujeme v Česku kolem osmi tisíc mužů,“ upřesnil lékař.

Máme šestý nejvyšší počet pacientů v Evropě

U nádorů varlat zase nebezpečí spočívá v často velmi rychlém průběhu, objevují se ale řidčeji. „Ročně nediagnostikujeme tak velký počet, je to přibližně pět set mužů,“ sdělil Zachoval a zopakoval, že o to závažnější rakovina varlat je, protože v řadě případů se jedná o velmi rychle postupující chorobu.

Ve výskytu těchto typů rakoviny si podle přednosty urologické kliniky stojíme v rámci Evropy i světa poměrně vysoko – bohužel ve smutném žebříčku. „V Evropě zaujímáme šesté a ve světě 33. místo. Stran úmrtnosti jsme v Evropě až na 16. příčce a ve světě až na sté. Což mimo jiné znamená, že náš zdravotní systém velmi dobře funguje a je schopen se o naše pacienty dobře postarat,“ popsal přednosta urologické kliniky.

Jak samotné preventivní vyšetření probíhá?

Muži se podle Zachovala opravdu nemají čeho bát. „Jedná se o běžnou prohlídku. Vyšetření prostaty se týká hlavně mužů starších 50 let, kteří musí navštívit odborníka, urologa, jenž s nimi probere jejich rodinnou a osobní zdravotní historii a provede takzvané fyzikální vyšetření, to znamená pohmat. Odebere krev, odebere moč a udělá bezbolestné ultrazvukové vyšetření,“ vysvětlil.

„Naproti tomu vyšetření varlat se týká zejména mužů mladší střední generace od věku puberty až do toho 40. až 50. roku věku a tito muži by si měli pravidelně provádět takzvané samovyšetření. To znamená, že by si v intervalu dvou až tří měsíců měli prohmatat šourek a varlata, a pokud zjistí něco neobvyklého, měli by ihned vyhledat urologa,“ upozornil v závěru Zachoval.

Tagy: