Rakušan: Bartoš by měl být ministrem. Měl na sobě terč, pálili do něj dezinformátoři

Rozhovor s Vítem Rakušanem

Bylo by logické, aby šéf Pirátů Ivan Bartoš dostal v další vládě ministerské křeslo. V Novém dni na CNN Prima NEWS to řekl předseda hnutí STAN Vít Rakušan. O jaký resort by se mělo jednat, ale z důvodu probíhajícího vyjednávání zatím neprozradil.

I když koalice Pirátů a Starostů bude mít ve Sněmovně 37 mandátů, jen čtyři z nich připadnou původně silnější straně předsedy Ivana Bartoše. Voliči totiž na hlasovacích lístcích kroužkovali kandidáty Starostů, jejich straně tak zajistili 33 poslanců.

Piráti by ale přesto mohli ovládat dvě ministerstva. Respektive, koalice Pirátů se Starosty jich může od vítězné koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) dostat šest a bude záležet jen na nich, jak si resorty rozdělí. Podle informací redakce CNN Prima NEWS by mohl velmi reálně vzniknout post ministra pro IT a digitalizaci. Obsadit by ho mohl právě předseda Pirátů Ivan Bartoš, o kterém se spekuluje také jako o šéfovi resortu pro místní rozvoj.

„By to bylo logické, aby Ivan Bartoš měl ministerský post, oddřel kampaň naší koalice. Měl na sobě namalovaný terč a dezinformátoři do něj pálili všemi možnými zbraněmi. Byl zvolený, získal poslanecký mandát a byl by výborným ministrem,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Vít Rakušan.

Mají Starostové černé svědomí?

Někteří odborníci ale namítají, že případná dvě křesla pro čtyři pirátské poslance by byl příliš velký přepych. „Starostové mají černé svědomí, že Piráti zaplatili skoro celou kampaň. Budou mít tendenci jim něco dát. Pirátům se divím, že jim to nepřipadá trapné a chtějí se zesměšnit. Všichni jim dají sežrat, že se čtyřmi poslanci mají dvě ministerstva, to je přepych,“ zhodnotil komentátor MF Dnes Miroslav Korecký.

„Všichni kromě Pirátů už byli ve vládě a ví, jaký je problém, když dáte parťákovi ministerstvo a on více než s opozicí bojuje s vámi. Teď půjde o každý resort a hraje se o zastoupení Pirátů po jejich volebním fiasku. Usmívám se, že chtějí vicepremiéra pro digitalizaci se čtyřmi poslanci,“ podotkl komentátor Petr Holec z Info.cz.

Rakušan nechtěl počty komentovat, protože vyjednávání s koalicí Spolu ještě probíhají. „Nechci na našeho koaličního partnera vyvíjet tlak přes média a není dobré pouštět informace z vyjednávání dopředu,“ uvedl.

Sám Rakušan by se chtěl stát minstrem vnitra. „Uvidíme, jaké bude koaliční vyjednávání. Jsem také jazykově kompetentní a mám všeobecný přehled. Nedupeme na naše koaliční partnery, vždyť oni vyhráli volby a my tak neurčujeme pravidla hry,“ zdůraznil.

Starostové by podle něj měli zájem i o resort životní prostředí. Jenže sám si uvědomuje, že tato témata jsou blízká i ODS a KDU-ČSL, což jsou rovněž strany se silným komunálním zázemím. Rakušan slíbil, že podepsání vládní koaliční smlouvy včetně rozdělení ministerstev bude hotové nejpozději na ustavující schůzi Sněmovny 8. listopadu.

O jakých ministrech se spekuluje a jak by mohlo vypadat personální obsazení vlády, pokud by byl premiérem Petr Fiala? Přečtete si ZDE.

Tagy: