Rakušan: Někteří dobrovolníci, kteří bojují na Ukrajině, jsou zranění. O všech nevíme

Vít Rakušan

Válka na Ukrajině (1.4.2022. 12:00)

Mezi českými dobrovolníky, kteří bojují na Ukrajině, jsou už první zranění, sdělil ve čtvrtek na Twitteru ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Pro redakci CNN Prima NEWS však dodal, že má tyto zprávy z nepotvrzených zdrojů. Vyvrátil také informaci webu Lidovky.cz, který uvedl, že jsou někteří z nich pohřešovaní. Nejasné informace zazněly ve speciálním streamu na Twitteru s Andrejem Poleščukem.

Někteří čeští dobrovolníci bojují na straně Ukrajiny proti ruským vojskům. O nich má přehled například ministr vnitra Vít Rakušan. V rozhovoru na sociální síti uvedl, že někteří z nich jsou zraněni. „Informace mám pouze z neověřených, nikoliv oficiálních zdrojů,“ přiblížil redakci CNN Prima NEWS.

Vymezil se tak proti informacím webu Lidovky.cz, protože popřel, že někteří jsou pohřešováni. „Řekl jsem, že o všech nevíme,“ dodal Rakušan. Ve speciálním streamu dále vyjádřil obavy nad osudem některých dobrovolníků.

„Ne ve všech případech to jsou lidé, kteří si reálně umí představit, co ta válka je, a mnohdy jsou vedeni sympatickou, ale také trochu romantizující představou o tom, co na Ukrajině zažijí,“ řekl. O prvním zraněném vojákovi před třemi dny informoval deník Seznam Zprávy. Se zraněním leží v Kyjevě.

Na frontu dobrovolníci odjeli poté, co se premiér Petr Fiala (ODS) a prezident Miloš Zeman dohodli na tom, že lidem, kteří odjedou bojovat za Ukrajinu, mohou garantovat beztrestnost abolicí. Vstup do cizí armády je totiž jinak zakázaný.

Někteří se na Ukrajinu teprve chystají. Podobných dobrovolníků, kteří mají zájem vstoupit do ukrajinské armády, je podle informací CNN Prima NEWS v Česku už přes šest set.

Tagy: