Hvězdný rapper i moderátorka: Ruské celebrity by šly bojovat za vlast. Pokrytci, zuří lidé

Ruský rapper Timati s tamním ministrem obrany Sergejem Šojgem

Válka na Ukrajině (6.10.2022 6:00)

Zatímco se desítky tisíc Rusů snaží před válkou na Ukrajině uprchnout, najdou se i tací, kteří tvrdí, že by šli za vlast bojovat. Řeč je o některých ruských celebritách, které se po vyhlášení částečné mobilizace v zemi snaží tvářit jako praví patrioti. Jejich prohlášení však ve valné většině případů úspěch neslaví. Naopak se setkávají s kritikou či přímo výsměchem.

Jako „pravý vlastenec“ se ukázal hvězdný rapper Timati. „Zatím jsem neobdržel předvolání, to ale neznamená, že žádné nepřijde. Nepropadám panice kvůli řečem o uzavření vzdušného prostorou nebo válečném stavu. S touto situací jsem se smířil a žiju s ní,“ uvedl na svém instagramovém profilu slavný hudebník s tím, že dokud je čas, hodlá pokračovat ve svém byznysu.

„Co se týká mobilizace, dostávám spoustu zpráv. Lidé mi píšou, že sní o tom, že mě uvidí v zákopech, a když jsem takový patriot, ať jim jdu příkladem. Částečně souhlasím. Dříve nebo později bude muset každý, kdo v této zemi žil a vyvíjel se, splatit svůj dluh. Znovu opakuji: Pokud bude potřeba moje specializace, jsem připraven,“ prohlásil Timati a vyvrátil spekulace o tom, že odjel ze země. „Jsem v Moskvě. Doma. Nikam jsem neodjel a ani to nemám v plánu. Moje místo je tady,“ napsal.

Někteří lidé jeho slova podpořili, většina ho ale spíše odsoudila. Nevěří ani tomu, že by člověk s jeho postavením byl do války vůbec povolán. Timati se kromě své hudební kariéry věnuje také byznysu. V létě tohoto roku se stal spolumajitelem ruského „Starbucksu“. „Peníze všechno vyřeší. Tohle jsou jen plané řeči. S předvoláním nikdo nepřijde. A pokud ano, Kadyrov to vyřeší. Jaký je smysl téhle frašky?“ ptají se na Instagramu lidé. „Tak běž jako dobrovolník. To potřebuješ k obraně své vlasti byrokracii?“ psali další a naráželi na fakt, že zpěvák čeká až na povolávací rozkaz.

Pokud bude potřeba jít na frontu, půjdu

Timati se nestal terčem kritiky poprvé. Před několika lety nazpíval s Gufem píseň, ve které krátce před volbami opěvovali krásy Moskvy, gratulovali starostovi a svěřovali se, že na opoziční demonstrace nechodí a „nevnucují šunt“. Klip nasbíral na serveru YouTube přes milion hodnocení „nelíbí“. Hudebníci ho posléze stáhli. Prý chtěli jen pogratulovat metropoli a hájili se tím, že dílko nestvořili na státní objednávku.

K situaci kolem mobilizace se vyjádřil také ruský hudebník Prochor Šaljapin. Řekl, že je zklamaný z lidí, kteří v panice utíkají ze země. Pokud bude potřeba, je prý připraven svou vlast bránit – s jedním „ale“. „Jsem připraven bránit svou vlast. Jsem ale hudebník, studoval jsem trochu jinou profesi. Při všeobecné mobilizaci bychom se pak měli všichni zvednout a jít bránit naši zemi,“ uvedl zpěvák podle webu Life.ru.

Televizní moderátorka Lera Kudrjavcevová pak nedávno řekla, že se nyní „píše historie“. „Žiji v Rusku, a pokud budu muset jít na frontu, půjdu,“ prohlásila Kudrjavcevová.

Nebudu jako pes se staženým ocasem

Nastoupit do války proti Ukrajině je připraven také rapper David Nureyev známý pod jménem Ptakha. „Neodstěhuji se do jiné země a nezměním si pas. Nebudu jako pes se staženým ocasem. Tohle je můj domov, tohle je moje vlast. Žije tu moje rodina, vyrostl jsem tu. Je to moje minulost i budoucnost. Nevzdám se bez boje. Takže pokud dostanu předvolání, půjdu bojovat. Stejně jako všichni mí známí,“ podělil se o své pocity umělec na sociální síti VKontakte. Stejně jako i jeho další umělečtí kolegové se jít doborovolně do války ale zatím zřejmě nechystá. Ve stejném duchu se vyjádřily i další ruské celebrity, například cirkusoví umělci a bratři Edgard a Askold Zapashny.

Podle rusisty Jiřího Justa tato prohlášení nemají na ruskou společnost velký vliv. „Prohlášení Timatiho na sociálních sítích rezonovalo, ale nemělo nějaký zvláštní efekt. Spíš to jen zdůraznilo jeho pověst prokremelského umělce. Jeho posluchači jsou apolitičtí nebo mírně prokremelští. Jeho apel na to, že vlastenci zůstávají v Rusku, sotva může přesvědčit opozičně naladěné Rusy,“ řekl redakci CNN Prima NEWS Just.

Mnohem větší vliv na Rusy má podle něj tvrdé protiválečné prohlášení ruské primadony Ally Pugachovové. Ta v polovině září prohlásila, že se Rusko stává „vyvrhelem“ a konflikt na Ukrajině zatěžuje životy obyčejných Rusů. Pugačovová nepoužila slovo válka, ale ve svém komentáři dala jasně najevo svůj nesouhlas s tím, co Kreml označuje za speciální vojenskou operaci.

Prohlášení vydala na svém instagramovém profilu poté, co byl její manžel, 46letý Maxim Galkin, zařazen na seznam „zahraničních agentů“. „Vliv na emigraci Rusů má také odjezd rappera Oxxymirona nebo jeho kolegy, kazašského rappera Skriptonita,“ dodal Just.

S ruskou agresí na Ukrajině nesouhlasí například ani popstar Světlana Lobodová, která krátce po vypuknutí války sdílela na svém Instagramu dojemný vzkaz: „Mám zlomené srdce. Jsem v kontaktu se svými blízkými od pěti ráno. Jak je to možné? Panebože, zastav to celé! Stále jen pláču,“ napsala. Podle informací webu Starhit.ru se poté zpěvačka společně s rodinou odstěhovala z Moskvy do lotyšské Rigy. Vracet se zpět do Ruska zatím neplánuje. Většina ruských celebrit se k situaci na Ukrajině pak raději nevyjadřuje vůbec a snaží se zachovat neutralitu.

Tagy: