Realitní večírek skončil. Ceny nemovitostí budou dál klesat, odhadují odborníci

Klíče od domu

Divoká karta (23. 9. 2022)

Sledujeme ochlazení realitního trhu, kdy lidem končí realitní večírek. Uvedli to hosté pořadu Divoká karta na CNN Prima NEWS. Podle odborníků může propad na trhu s nemovitostmi i nadále pokračovat. Specialista na finanční plánování Oldřich Beránek odhadl, že ceny mohou klesnout o deset až dvacet procent.

Po zvyšování základních úrokových sazeb Českou národní bankou zájem o nové bydlení opadá. Jak své peníze před vysokými spotřebními cenami ochránit, nabídl na CNN Prima NEWS hlavní ekonom investiční společnosti Natland Petr Bartoň. „Investovat lze skrze fondy, které řeší i nejpalčivější problém řešený již několik let. A tím jsou ceny nemovitostí. Můžete se tedy podílet na řešení problému, který se týká nedostatku nemovitostí. Tím máte zaručeno, že výnos investice bude pokračovat i poté, co centrální banka bude snižovat úrokovou sazbu,“ řekl v pořadu Divoká karta Bartoň.

K ekonomovi se přidal i odborník na finanční plánování Oldřich Beránek, podle kterého můžeme sledovat ochlazení realitního a hypotečního trhu. „Propad je skutečně velký a zvyšuje se nabídka jednotlivých nemovitostí. S oblibou říkám, že realitní večírek skončil. Minulý rok bylo prodejné téměř cokoliv. I když to nedávalo smysl a ceny tomu neodpovídaly. V současné době je vidět, že pokud klienti neřeší své bydlení nebo nemají likvidní hotovost, tak spíše vyčkávají. Tím nám stoupá nabídka a poptávka není tak velká,“ řekl Beránek.

Jeho předpokladem je, že ceny mohou poklesnout o dalších 10 až 20 procent. Ochlazení o 50 procent nevěří. Podle Bartoně by ale mohlo dojít k zpomalení tempa růstu cen. Důvodem je srovnávací základna s loňským rokem, kdy začaly razantně růst základní úrokové sazby.

Překážkou je stavební zákon

Bartoň také uvedl palčivý problém, se kterým se Česká republika potýká již delší dobu. A tím je stavební řízení, které protahuje větší výstavbu a tlačí tím ceny nahoru.

„Máme nejpomalejší stavební řízení v civilizovaném světě. Poptávka po životním prostoru přitom roste. Nabídka ale pokulhává, protože český stát a stavební řízení nedostatečně dovoluje stavět,“ řekl Bartoň s tím, že pokud není nabídka, tak ani není důvod k poklesu ceny.

Tagy: