Recyklujte staré spotřebiče, je to dobrá věc! Poradíme vám jak na to

Dosloužila vám pračka nebo lednička a poohlížíte se po nové? Kromě zjišťování novinek na trhu elektro spotřebičů byste si také měli zjistit jak naložit s tím starým. Možností jak se ho zbavit správným způsobem je vícero. Sepsali jsme vám je. A radost budou mít především ti, kteří se potřebují zbavit staršího přístroje, ale nechtějí přitom nikam jezdit. Poradíme vám jak spotřebič gratis odevzdat z pohodlí domova. V následujícím článku se navíc dozvíte, co se se spotřebiči děje po odevzdání k recyklaci.

Toastovač, žehlička nebo sušička a myčka. Ať jsou velké nebo menší, mají jedno společné. Staré nebo nefunkční elektrospotřebiče nepatří k popelnicím ani na skládky. Upozorňuje na to i symbol přeškrtnuté popelnice, který nechybí na obalech.

Jak se správně zbavit elektrospotřebičů?

Ať už potřebujete z domu poslat kterýkoli ze šikovných pomocníků, udělejte to správně. Mnohé z nich totiž mohou ještě posloužit. Takže:

  • Spotřebič darujte nebo prodejte

Tahle možnost platí v případě, že se rozhodnete třeba pro modernizaci vlastní domácnosti. Chcete novou, šikovnější lednici i když ta původní ještě slouží? Pak se porozhlédněte po svém okolí, komu by se hodila ta starší a pošlete ji dál. Dobrý skutek nadvakrát.

  • Vyměňte starý za nový

Jednoduchá záležitost. Ať už fyzicky v kamenném obchodě nebo online v e-shopu koupíte nový spotřebič a ten starší odevzdáte prodejci. On už si s ním poradí.

  • Odvezte spotřebič do sběrného dvora

Tohle platí v případě, že nenakupujete nový spotřebič a tím pádem ho nemáte s kým vyměnit, nebo že ten starý už nefunguje, a tak není komu ho darovat. Sběrný dvůr hledejte v místě trvalého bydliště, tam se o vašeho elektronického služebníka postarají. V mnohých navíc fungují takzvaná re-use centra, kde přístroj díky šikovným opravářům dostane druhou šanci a vrátí se zpět do oběhu.

  • Odložte ho do kontejneru na vysloužilé elektrospotřebič

Sem ale můžete vyhodit jen ty drobnější spotřebiče. Určitě ke kontejneru neodkládejte nic, co se do něj nevejde. Pokud nevíte, kde kontejner hledat, koukněte na stránky obce nebo města. Tam obvykle potřebnou informaci najdete.

  • Když se vám odvoz spotřebiče nechce řešit

Je váš elektrospotřebič vyřazený z provozu těžší než 10 kilo a vy nemáte jak ho dostat z domu? Nevadí. Záchranou vám bude bezplatná služba Buď líný. Budliny.cz vyzvedává zásilky ve dvou kategoriích. V první od 10 - 100 kilogramů, v té je potřeba spotřebič zabalit a předat přepravci. V kategorii nad 100 kilo se jedná o svoz volně loženého elektra a není potřeba nic balit.

Než spotřebič pošlete dál, určitě ho nijak nerozebírejte. Ani z něj nevyndávejte baterie, pokud je má. Také případné monitory a obrazovky by neměly být poškozené. A předtím, než elektro odevzdáte, ujistěte se, že je označeno symbolem přeškrtnuté popelnice.

Recyklace spotřebičů

Je skvělé mít domácnost vybavenou nejmodernějšími pomocníky. Jenže pokrok v technologiích s sebou nenese jen pozitiva. Na výrobu a vývoj nejnovějších technologií doplácí naše životní prostředí. Recyklace může nepříznivé dopady výrazně zmírnit. To, co vy vnímáte jako nepotřebnou věc, jiný dokáže přeměnit v tu užitečnou. Stále fungující součásti spotřebičů nebo materiál, z něhož jsou vyrobené, mohou ještě skvěle posloužit! A to navíc ovlivňuje i konečnou cenu spotřebičů, což koncoví zákazníci určitě ocení.

A co se děje poté, co spotřebič odevzdáte? Pokud neskončí v již zmíněném re-use centru, putují podle webu chytrarecyklace.cz do recyklačních závodů, kde je čeká demontáž. Rozebrání a rozdrcení. Po nich se materiály, z nichž je spotřebič vyroben, vytřídí. To je mimochodem ruční práce, na které často spolupracují lidé z chráněných dílen. Další důvod proč recyklovat. 
Kovy, plasty, sklo - získané materiály se pak stávají druhotnou surovinou a z té se pak zase stávají nové spotřebiče. A tak pořád dokola!

Tagy: