Nejsme jen popeláři, říká generální ředitel FCC v ČR Pavel Tomášek

Firmy FCC v České republice jsou lídrem v oblasti odpadového hospodářství a zajišťování komunálních služeb. V současnosti skupinu firem FCC v ČR tvoří celkem 18 subjektů, které obsluhují téměř 1,2 milionu obyvatel a zajišťují služby pro obce, podniky a živnostníky. Jak přesně firma funguje, přibližuje Pavel Tomášek, generální ředitel firem FCC v ČR.

Společnost byla založena v roce 1988 v Rakousku a z čistě rakouské firmy se postupně stala mezinárodním koncernem. V současnosti tak poskytuje služby i v České republice, na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rumunsku a Srbsku.

„To, že jsme součástí mezinárodní skupiny, přináší své výhody, můžeme využít know-how ze všech regionů,“ vyzdvihuje Pavel Tomášek, generální ředitel firem FCC v ČR.

Působnost firmy v České republice se datuje již od roku 1991. V relativně krátkém období se stala jednou z nejvýznamnějších evropských firem, zabývajících se nakládáním s odpady a poskytováním komunálních služeb.

Výhodou společnosti FCC je šířka jejího záběru. Služby zajišťuje nejen pro komunální, ale i pro živnostenskou a průmyslovou sféru. Kromě svozu komunálního i živnostenského odpadu provozuje sběrné dvory, provádí zimní i letní údržbu komunikací, stará se o městskou zeleň. Hlavní náplní jsou služby v oblasti ekologického poradenství, projektování, zřizování, výstavby a provozování zařízení pro nakládání s odpady včetně svozu a separace odpadů. Dále zpracování druhotných surovin, provozování solidifikačních linek a biodegradačních ploch. Ale také zajišťování sanací starých ekologických zátěží, výroba alternativních paliv a recyklace odpadů s cílem vrátit odpady zpět do oběhu.

FCC toho umí opravdu hodně a přispívá k ochraně životního prostředí

Firma důsledně rozvíjí systém tříděného sběru a recyklace využitelných složek komunálních odpadů. Po celé republice provozuje 11 linek na třídění odpadu. Přesto však zbyde určitý objem odpadů nevyhovujících požadavkům na materiálové využití. FCC se proto zaměřila mimo jiné na výrobu tuhého alternativního paliva (TAP). V současnosti provozuje tři vysoce specializované linky na jeho výrobu. „Budování nových kapacit pro využívání odpadů je součástí dlouhodobé strategie FCC ČR. Výrazně tak snižujeme objem odpadu ukládaného na skládkách. Investovali jsme do rozvoje technologií, které umožňují z odpadu vytvořit kvalitní výrobek, tedy certifikované tuhé alternativní palivo,“ podotýká Pavel Tomášek.

Navíc využití jednoho kilogramu tohoto paliva sníží o téměř půl kilogramu emise CO2, takže s sebou nese i nezanedbatelný pozitivní dopad na životní prostředí. FCC v ČR zahájila výrobu tuhého alternativního paliva z odpadů již v roce 2001 v Brně. O rok později přibyla linka v Úholičkách u Prahy, v roce 2018 následovala linka v areálu FCC v Lovosicích. V Brně přibyla v roce 2014 druhá linka. Původní zařízení na výrobu TAP bylo modernizováno v březnu 2022.

FCC se věnuje též sanacím starých ekologických zátěží

Komplexnost služeb společnosti FCC pro ochranu životního prostředí spočívá také v řešení problematiky starých ekologických zátěží. Oddělení sanačních prací FCC je jakousi výkladní skříní nejmodernějších postupů a technologií. Vlastní sanační řešení a vyhodnocení prací jsou zajištěny odborníky s mnohaletou zkušeností v těchto oborech. Mezi realizované zakázky patří sanace ropných lagun v Kolíně, sanace území v areálu bývalé obalovny živičných směsí v Milevsku nebo kalojemu v Mydlovarech.

Sanační práce představují zejména odstranění kontaminace horninového prostředí, stavebních konstrukcí a podzemní vody ropnými látkami, dehty, chlorovanými uhlovodíky, polyaromatickými uhlovodíky a dalšími polutanty. Firma FCC klade důraz na výběr optimální technologie sanace pro dosažení požadovaného efektu v daném čase při maximální úspoře finančních prostředků, což je umožněno mj. také použitím vlastních zařízení pro úpravu odpadů. V průběhu i po ukončení sanačních prací také FCC provádí monitoring složek životního prostředí.

V některých oblastech byla průkopníkem

Podle Pavla Tomáška se FCC stala průkopníkem na trhu ve vytvoření tzv. komplexního odpadového hospodářství (KOH). Tuto službu nabízí svým zákazníkům již od roku 1994. Jak název napovídá – podstatou je zabezpečení odpadového hospodářství zákazníka po stránce organizační, technické, legislativní a ve většině případů i personální.

FCC navrhne, vyprojektuje a zavede systém nakládání s odpady, tj. vytvoří podmínky pro třídění odpadů přímo v místě jejich vzniku, shromažďování do transportních dávek, odvoz a následné využití nebo odstranění odpadů. Využitím vlastních zaměstnanců zajišťuje veškerou manipulaci s odpady. Každý projekt KOH je unikátní, zpracovaný pro konkrétní provozní podmínky, liší se proto nejen množstvím a druhy zpracovaných odpadů, ale následně i technickými, organizačními a cenovými podmínkami. Službu využívají především velcí průmysloví zákazníci, celé průmyslové zóny, obchodní centra.

V posledních letech se společnosti FCC v ČR orientují i na příbuzné činnosti v oblasti facility managementu, především v podobě úklidových služeb. Jedná se o úklidové služby administrativních, obchodních, skladových a průmyslových prostor, včetně zajišťování denního servisu.

Za dobrými ekonomickými výsledky jsou skvělí zaměstnanci

Navzdory nelehké době dosáhla FCC v ČR v roce 2021 nejlepšího výsledku ve své historii. Pavel Tomášek přichází s vysvětlením dobré ekonomické kondice FCC: „V mnoha dřívějších rozhovorech jsme zmiňovali velmi podstatný fakt, totiž to, že v naší firmě jsou soustředěni jedni z nejlepších lidí na trhu. Opravdu si to myslím – a v rámci trhu si to nemyslím jenom já. To je naše silná stránka. Máme nesmírně stabilní administrativní tým, fluktuace u těchto zaměstnanců je téměř nulová. I proto, že firma FCC se vždy ke svým lidem chovala slušně a korektně.“

Tagy:
Slovensko Polsko odpad Rakousko palivo Česko generální ředitel FCC FCC Environment