Z plastového odpadu olej. Vítěz soutěže SME EnterPRIZE má odpověď na světovou výzvu

SME EnterPRIZE: Známe vítěze v každoroční soutěži o udržitelné podnikání pro rok 2024

1. místo v soutěži SME EnterPRIZE si v kategorii SME odnáší Green-Future.cz a.s.

Už čtvrtým rokem podporuje Generali Česká pojišťovna soutěží SME EnterPRIZE udržitelné podnikání u živnostníků, start-upů a mikro, malých i středních podniků. A my už pro letošní ročník známe vítěze hlavní kategorie SME. Česká společnost Green Future jako první na světě představila funkční komerční jednotku na termochemickou recyklaci plastů a dokáže tak přinést odpověď na jednu z největších světových výzev, která bude nejen ekologická, ale i ekonomická.

Technologie na bázi termochemické recyklace, kterou start-up Green Future provozuje ve spolupráci se společností ENRESS, dokáže z plastového odpadu opět udělat suroviny pro výrobu nových plastů nebo syntetických paliv, čisté elektrické energie nebo poslouží jako základ pro hnojiva a půdní sorbenty vody. To vše ve velkém, bez emisí, hluku nebo jakéhokoli dopadu na okolí. Velkou radost z vítězství neskrýval Vojtěch Pilnáček, manažer pro udržitelnost Green Future.cz, a.s. „Je to úžasné, samozřejmě máme velkou radost, že jsme se dostali takhle daleko skrze celé finále až sem, velká radost,“ komentoval vítězství zástupce firmy.

Do letošního ročníku se přihlásilo téměř 90 firem. Podle názorů porotců vybrat ty nejlepší z nejlepších nebylo vůbec jednoduché. „My jsme se právě shodli na těch třech vítězích, ale dlouho jsme debatovali, kdo má být první, druhý a třetí, takže nad tím byla opravdu nejdelší debata, ale nakonec to dobře dopadlo,“ říká předsedkyně poroty Helena Továrková z Nadace Veronica.

Letošní vítěz, společnost Green Future, jako první na světě představila funkční komerční jednotku na termochemickou recyklaci plastů. „Tato technologie zvládne zpracovat veškerý obsah žluté popelnice a může být světovým řešením recyklace plastů, které dnes z velké části končí ve spalovnách,“ vysvětluje fungování přeměny plastového odpadu Vojtěch Pilnáček. Z úspěchu vítězné firmy se radovala i další členka poroty Nina Bočková z Vysoké školy ekonomické. „Já jsem byla nadšená z firmy Green Future, která byla ve finálové desítce, která má fantastický potenciál, ale jejich inovace je bohužel zatím více uznávaná v zahraničí než v České republice,“ říká porotkyně.

Unikátní řešení bez emisí a zápachu

Plastový odpad dokáží ve Green Future využít na 100 %, pouze s využitím elektrické energie. Jedná se o aktuálně nejefektivnější způsob recyklace plastů a je zcela bez emisí a bez zápachu. Pouze sto fungujících jednotek by ekologicky vyřešilo problémy s plasty v Česku. Z plastového odpadu dokáží vyrobit látky, které mají na trhu vysokou cenu. Za den provozu vyrobí až 15,3 tuny oleje jako zelené náhrady ropy, 0,85 tuny energetického plynu a 0,85 tuny uhlíkatého zbytku. To vše v hodnotě přes 200 tisíc korun.

První funkční jednotka na termochemickou recyklaci stojí ve Dvorcích u Bruntálu a v současné době se připravuje na přechod z vědeckého na komerční provoz. Green Future se totiž daří získávat potřebná povolení pro provoz a v současné době běží schvalovací řízení. Komerční provoz by tak měl začít do konce roku. Jako průkopníci v oboru přitom společnost stále naráží především na limity české legislativy. My bychom chtěli expandovat a v podstatě naše jednotky prosadit v dalších evropských zemích tak, aby se recyklovaly plasty. Chtěli bychom změnit ten pohled na plastový odpad a dělat z něj surovinu pro další výrobu,“ odhaluje plány Vojtěch Pilnáček, manažer pro udržitelnost Green Future.cz, a.s.

Možnost soutěžit oceňují i porotci

Výhra 150 000 korun, kampaň v médiích na podporu byznysu nebo postup do evropského finále v Bruselu. Soutěž podporou transformace k udržitelnému fungování pro firmy představuje vítanou motivaci. Podle názoru Vojtěcha Pilnáčka účastí v soutěži chtěli zvýšit povědomí o technologii, kterou se snaží uvést do života a do provozu. „A to se evidentně povedlo, takže to je nádhera. Ta finanční odměna je také samozřejmě příjemná. Určitě ji dáme na další vývoj a výzkum v této oblasti, na rozvoj firmy,“ má jasno o výhře zakladatel vítězné společnosti.

Možnost soutěžit oceňují porotci i vedení Generali Česká pojišťovna. Jedním z nich je i Martin Flajšar, ředitel produktového managementu podnikatelského pojištění v Generali České pojišťovně,

„Rozhodně bych do soutěže šel, je to zajímavá disciplína a budoucnost. Ten, kdo nebude mít udržitelný produkt nebo službu, neobstojí v konkurenci. A je jedno, jestli to bude konkurence u nás nebo v Evropě nebo celosvětová,“ hodnotí přínos soutěže Flajšar.

A stejný názor má i generální ředitel Generali České Roman Juráš. „Určitě bych se přihlásil a bojoval bych,“ říká a vysvětluje, jak se k tématu udržitelnosti staví sama pojišťovna. „Chceme být udržitelný pojistitel, čili pojišťovat rizika, která jsou udržitelná. Chceme být i udržitelný zaměstnavatel, čili brát tu udržitelnost do rovnosti v rámci našich kolegyň a kolegů, anebo jiných znevýhodněných skupin. A samozřejmě zodpovědný investor, čili chceme investovat do věcí, které mají dlouhodobost v sobě a právě to chceme podpořit,“.

Více o SME EnterPRIZE se dozvíte na CNN.iPrima.cz/sme-enterprize.

Tagy:
recyklace plast technologie Komerční sdělení Česká pojišťovna Generali Česká pojištovna SME EnterPRIZE green future