Ředitelské volno má 15 procent škol, některé ho vyhlásí na úterý. Důvody jsou jasné

Dítě s rouškou

Prodloužený víkend a k němu páteční ředitelské volno

Na některých školách v Česku mají žáci a studenti ředitelské volno a do školy v pátek nešli. Podle Asociace ředitelů základních škol (AŘZŠ) vyhlásilo volno asi 15 procent základních škol, zhruba polovina z nich ale zabezpečí fungování školních družin. Zavřeny budou i některé střední školy, zatímco z mateřských škol nejspíš žádná. Některé školy místo pátku zůstanou zavřené v úterý. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v úterý ředitele škol vyzval, aby páteční uzavření zvážili.

Většina škol ale k udělení ředitelského volna nepřistoupila a důvodů mají podle předsedy AŘZŠ Michala Černého několik. Ředitelé si chtějí volno šetřit na dobu, kdy ho budou opravdu potřebovat, za rok mohou mít takových dnů pět. Jako další důvod zmínil Černý i tlak rodičů nebo námitku ředitelů, že by bylo lepší o uzavření škol rozhodnout centrálně.

Stejné důvody zmiňoval i reportér CNN Prima NEWS Šimon Pilek, který v pátek sledoval dění před základní školou Chmelnice v Praze 3. Ředitel školy Václav Havelka uvedl, že požadavek na volno přišel příliš narychlo a rodiče navíc už velkou část dovolené vyčerpali na jaře, kdy se zaváděla koronavirová opatření poprvé, mohli by tak mít problém sehnat pro děti hlídání.

„Sám ředitel Havelka by navrhoval, aby volno bylo vyhlášeno na dva dny na konci října, kdy svátek připadá na středu. (...) Vzniklo by tak delší volno a jak školy, tak rodiče by měli více času na přípravu a zajištění hlídání,“ shrnul postoj vedení školy reportér CNN Prima NEWS.

Volno vyhlásilo 10 až 20 procent škol

Podle odhadu Pedagogické komory ČR neotevřelo v pátek 10 až 20 procent škol. Jde zejména o pražské a středočeské školy, tedy školy z regionů, které jsou koronavirem silně postiženy. Podle prezidenta komory Radka Sárköziho některé školy volno budou mít až v úterý a jiné až v pátek 2. října kvůli volbám. Školy jsou často využívány jako volební místnosti.

Volno má třeba základní škola v Klánovicích, jihlavské základní školy, základní školy v Novém Jičíně, většina škol v Karlových Varech nebo dvě školy v Přerově. V Říčanech u Prahy měli žáci volno už ve čtvrtek a mají ho i v pátek, vedení města ho školám doporučilo kvůli šíření koronaviru. Ve Středočeském kraji volno vyhlásily také školy v Sulicích a Odoleně Vodě u Prahy nebo Nečíně na Příbramsku.

„Vyhlášení se mi nelíbilo jako většině rodičů, bylo to vyhlášené dost pozdě. Nicméně jsem se tomu dokázala nějak přizpůsobit,“ uvedla jedna z maminek. „Jestli to má zabránit šíření, tak jen do toho. Jestli děti mají být doma tři nebo čtyři dny, je jedno,“ zhodnotila další maminka.

Děti se setkávají i mimo školu

Například České Budějovice spravují 16 základních škol, karanténu mají ale pouze dvě třídy. Ředitelé tak nemají důvod ředitelské volno vyhlásit. „Volna už bylo dost, jsme rádi za každý den, který ty děti ve škole stráví,“ popsal ředitel ZŠ Nová v Českých Budějovicích Vítězslav Ilko.

Děti se navíc často setkávají i mimo školu, ať už třeba v obchodních centrech nebo doma. „Děti žijí svým vlastním životem, takže to byl jeden z důvodů, který jsme zvažovali,“ řekl náměstek primátora pro školství Viktor Vojtko.

Ministr zdravotnictví uvedl, že díky ředitelskému volnu by vznikl spolu s pondělním svátkem čtyřdenní víkend a podle Prymuly čas na útlum epidemie koronaviru. Dodal, že bude velmi spokojen, když reprodukční číslo klesne z hodnoty 1,59 na hodnotu 1,2. „To bude známka toho, že opatření začínají fungovat a že lidé sami pochopili, že se musíme chránit,“ řekl Prymula.

Tagy: