Tudy Ukrajinci vozí techniku na frontu: Zrno navštívil les, kde nehrozí jen ruské ostřelování

Matyáš Zrno se během noci společně s ukrajinskými vojáky nacházel v Serebrjanskému lese, který ruští okupanti v případě příznivého počasí neustále ostřelují.

Reportér vyrazil s vojáky do Serebrjanského lesa

Ukrajina pokračuje v protiofenzivě, jejíž cílem je vyhnat ruskou armádu z okupovaných území. Na Donbase nedaleko frontové linie se nyní nachází i reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. Během noci se společně s ukrajinskými vojáky nacházel v Serebrjanském lese, který ruští okupanti v případě příznivého počasí neustále ostřelují.

„Už příjezd k Serebrjanskému lesu napovídá, že boje v této oblasti jsou obzvlášť intenzivní. Podél cest ležely vyhloubené zákopy. Nedaleko pod maskovacími sítěmi byli skryti ukrajinští vojáci s technikou,“ uvedl vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin? Nejlepší náborář nových zemí do NATO, řekla Černochová. Nastínila další pomoc Ukrajině

Nad místem, na které štáb CNN Prima NEWS přicestoval, za příznivějšího počasí pravidelně létají ruské drony, které navádějí dělostřeleckou palbu ruské armády. Ukrajinští vojáci i Matyáš Zrno však měli ten den štěstí – převládala totiž zatažená obloha a jemně poprchávalo.

Skupina i se štábem CNN Prima NEWS vyrazila za soumraku. „Zde už se pohybují jen vojáci. Tato síť lesních cest vede jediným směrem – na frontu, která je neustále hladová po mužích, munici a materiálu. Jediné přítomné ukazatele dělí cestu na část pro auta a pro tanky. Jízda po tamních cestách vyžaduje opravdové řidičské schopnosti i notnou dávku štěstí,“ popsal Zrno. Za přívětivějšího počasí je totiž Serebrjanský les neustále pod pravidelnou ruskou palbou.

Ukrajinci rozjeli začátkem června dlouho očekávaný protiútok. „Ukrajinský postup je nicméně pomalejší, než by bylo žádoucí,“ připustil v rozhovoru pro BBC ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Někteří lidé si myslí, že jde o hollywoodský film – čekají okamžité výsledky. Jenže tak to není. V sázce jsou lidské životy,“ dodal.

Podle Zrna lze se slovy ukrajinské hlavy státu souhlasit. „Prezident Zelenskyj má naprostou pravdu. Rusové měli nejméně rok na to, aby důkladně opevnili a zaminovali své obranné linie. Protipěchotních i protitankových min mají ještě z dob sovětských časů prakticky neomezené množství,“ sdělil.

Za další důležitý faktor zmínil reportér CNN Prima NEWS logistiku. „Ukrajinské jednotky potřebují obrovské množství materiálu – munice, pohonných hmot a dalšího vybavení, aby se udržely v chodu. Ten materiál se jim často musí vozit přes nesmírně těžko průchozí terén. Právě to jsme v Serebrjanském lese zažili,“ dodal Zrno.

Tagy:
válka vojáci logistika Ukrajina Rusko Donbas Matyáš Zrno protiofenzíva Serebrjanský les