
ZA BAREM: Restaurace La Gare slaví 15 let aneb Pařížská atmosféra s unikátním vínem uprostřed Prahy
Sofistikovaný interiér, francouzské pokrmy nejvyšší úrovně, vybraná vína a jedinečná atmosféra. Restaurace La Gare v samotném srdci Prahy oslavila 15. narozeniny a projekt Za barem u toho nemohl chybět.
Dříve typická brasserie, nyní restaurace skýtající vytříbenou gastronomii s vlastní stařírnou masa, pražírnou kávy Made in Coffee, která nyní zásobuje všechny podniky Gare Restaurants, i vinným sklepem. Nad grilem plastika z nerezových plátů jako oheň a dvě železná kohoutí křídla, barový pult jako vlna z dřevěného masivu i původní skleněné lustry.
ČTĚTE DÁLE: Zlato v lahvi aneb Proč investiční alkohol táhne
Už při vstupu do podniku, situovaného v těsné blízkosti Masarykova nádraží, si člověk připadá jako na pařížské Rue de Rivoli. Vysoké stropy, mozaiková podlaha a štědré porce světla odkazují na klasická francouzská bistra. Atmosféra je uvolněná, ale stále si drží kultivovaný ráz. Není divu, že se tu schází nejen diplomaté a byznysmeni, ale i bonviváni celé země.
S projektem Za barem si Pavlína Švarcová klade za cíl dostat barmanské řemeslo mezi širokou veřejnost a nechat ji nahlédnout do zákulisí těch nejpůsobivějších barů nejen v Praze, ale i po celém Česku. Je libo sexy svěží daiquiri, sofistikovaný boulevardier, anebo zkrátka nevíte a chcete se nechat inspirovat?
„Naše aktuální menu je podstatně barevnější tím, že konečně přišlo léto. Více jde o čerstvé suroviny, tedy rajčata a ryby. I kuchaři se těší na dané období, zkrátka nás to baví víc,“ poznamenává manažer podniku Petr Flek.
Za kuchařským konceptem stojí tým, který si zakládá na čerstvosti surovin, poctivých postupech a smyslu pro detail. Návštěvníci zde mohou najít ikonické consommé, mušle na víně, ale i jemně reinterpretované foie gras nebo klasické steaky s béarnaiskou omáčkou. Nechybí ani široká paleta francouzských sýrů.
A protože francouzská gastronomie bez vína je jako šanson bez akordeonu, nabízí vinný lístek v La Gare výběr z Bordeaux, Burgundska i menších apelací. Vína si vozí provozovatelé přímo od dodavatelů z Francie. „Máme skutečně rozsáhlou nabídku rozlévaných vín – vždy kolem šesti bílých, pěti červených, dvou šumivých a dvou dezertních. Není tedy problém takřka k jakémukoli menu vína napárovat,“ uvádí someliér Lubor Pelikán.
La Gare s tak i po 15 letech drží status jedné z nejautentičtějších francouzských restaurací v Praze – ne jako kulisa, ale jako živý organismus, který dýchá s městem a jeho obyvateli.
MOHL VÁM UNIKNOUT ZÁVĚREČNÝ EVENT PRAGUE COCKTAIL WEEKU: