Řidiči zpozorněte, na silnicích hrozí náledí. Kdy a kde se k mrazu připojí i sníh?

Na jihu Čech může napadnout až sedm centimetrů nového sněhu. Hrozí i náledí a zmrazky.

Počasí 23.11.2022 (6:12)

Ve středu bude podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zataženo až oblačno, může být i mlhavo. Ve východní části území se během dne očekává déšť nebo mrholení, kvůli nízkým teplotám se může následně proměnit ve slabou ledovku či náledí. Sněhu se dočkají zejména lidé na horách. Co přinesou následující dny?

Ve středu Česko potrápí místy déšť nebo mrholení. Právě to se ráno a večer může při nízkých teplotách a mrznoucích srážkách měnit ve slabou ledovku či náledí. Na pozoru by tak měli být chodci i řidiči na silnicích. Během dne pak bude zataženo až oblačno, případně i mlhavo.

Sněhové či smíšené srážky se následně očekávají ve výšce nad 500 metrů, ojediněle se mohou vyskytnout i srážky mrznoucí. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 2 až 6 °C, na horách pouze kolem 1 °C.

V noci na čtvrtek bude obloha opět zatažená až oblačná. Ráno se zejména v jihozápadní polovině Čech očekává místy déšť nebo mrholení, čímž vznikne riziko tvorby náledí či ledovky. Nad 400 metrů se pak mohou vyskytnout srážky sněhové nebo smíšené, ojediněle mrznoucí. Nejnižší teploty klesnou ke 2 až −2 °C, od západu však v Čechách k ránu přijde oteplení.

S víkendem se oteplí

Obdobná situace se očekává i ve čtvrtek během dne. Zataženou až oblačnou oblohu doprovodí na většině území občasný déšť nebo přeháňky. Ve vyšších polohách mohou spadnout srážky smíšené či sněhové, ojediněle budou i mrznoucí. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 3 až 7 °C, na jižní Moravě však teploměry naměří až 9 °C.

A co přinese blížící se víkend? V pátek bude oblačno až zataženo, přechodně však místy meteorologové předpovídají polojasno. V nížinách se ojediněle čeká déšť nebo mrholení, na horách pak sníh. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 4 až 8 °C.

Podobně bude i v sobotu, v noci na první víkendový den se však očekává i tvorba náledí. Ojedinělé mlhy následně vystřídá déšť, ve výšce nad 800 metrů pak srážky smíšené či sněhové. Teploměry během dne naměří stejné hodnoty jako v pátek – 4 až 8 °C.

Tagy: