Robot člověka plně nenahradí. Firmě ale může uvolnit ruce na důležitější věci, říká expert

Hostem Interview PLUS na CNN Prima NEWS byl generální ředitel společnosti GRiT Lubomír Veselý.

Interview PLUS (4)

Snažíme se najít cestu, aby se zaměstnanci mohli věnovat byznysu společnosti a ne rutinním činnostem. V pořadu Interview PLUS na CNN Prima NEWS o tom hovořil Lubomír Veselý, generální ředitel společnosti GRiT, která se zabývá automatizací koloběhu zboží i peněz. Digitalizace firem je podle Veselého jedna z mála pozitivních věcí na pandemii koronaviru.

„Vlna covidu uspíšila pohled na digitalizaci a změnu principu práce. Stala se nutnou pro přežití, je to jedna z mála pozitivních věcí na pandemii. Firmy ztratily obavu, že digitalizace je něco, z čeho mají mít respekt,“ poukázal na vývoj v posledních dvou letech v pořadu Interview PLUS Veselý.

I když se ve velké míře firmy přeorientovaly na práci z domova, do jejich zázemí například během pandemie stále chodila pošta nebo faktury.

„Chtěli jsme pro klienty řešení, aby si mohli jednoduše sbírat věci v digitální podobě, schvalovat je z domova a následně proplatit vzdáleně v bance,“ uvedl Veselý možnost zjednodušení chodu jednotlivých společností.

Lidé se samozřejmě stále bojí o bezpečnost. Zajímá je, kde a jak jsou jejich data uložená. Podle Veselého ale nejsou tyto obavy v současné době namístě, protože všechny firmy mohou být napojené do sítě, kam sahají jen pro svá vlastní data. A cloudová úložiště jsou zabezpečená velmi dobře. Giganti, kteří je zprostředkovávají, do nich investují miliardy dolarů ročně.

Státní správa zaostává

Digitalizace už nyní dokáže ušetřit podnikatelům nemalé peníze. „Kromě rychlosti je výhodou odbavení rutinních činností, které musí standardně provádět zaměstnanci, což bývá jednou z největších nákladových položek. Snažíme se najít cestu, aby se lidé mohli věnovat byznysu společnosti a nepřepisovali informace z jednoho systému do druhého,“ nastínil svou vizi Veselý.

Že by robot zcela nahradil člověka ale nehrozí, uklidňuje. Společnosti, které se na digitalizaci specializují, se spíše snaží firmám „rozvázat ruce“, protože rutinní práce není jejich byznysovým cílem. „Často za námi přicházejí firmy, které rostou natolik, že zaměstnance ani nemají,“ prozradil další motivaci podniků k automatizaci.

Tahounem digitalizace administrativy je v současnosti hlavně soukromý sektor, státní správa podle Veselého zaostává. Ne nadarmo má současná vláda dokonce vicepremiéra pro digitalizaci – Ivana Bartoše (Piráti). „Hodně jsme se posunuli s bankovní identitou, ale obecně je provázanost stále nízká. Pořád musíte běhat z úřadu na úřad,“ podotkl ředitel společnosti GRiT.

Tagy:
byznys digitalizace CNN Prima NEWS Ivan Bartoš Česká pirátská strana COVID-19 pandemie koronaviru státní správa pandemie covidu-19 Interview PLUS Lubomír Veselý GRiT Grit