Lockdown, tornádo i volby. Podívejte se na to nejdůležitější z roku 2021 se CNN Prima NEWS

Koláž Libuše Šafránková, tornádo a Petr Fiala

Jaké nejzásadnější události roku 2021 Česko potkaly?

Pandemie koronaviru, tornádo na jižní Moravě i volby do Poslanecké sněmovny. Rok 2021 je za námi a televize CNN Prima NEWS pro vás připravila přehled událostí, které pohnuly Českem. Podívejte se na milníky v roce 2021.

Leden

Celé Česko doufalo, že rok 2021 bude klidnější a veselejší než předchozí rok spojený s příchodem koronavirové pandemie. Bohužel už začátek 2021 byl poznamenaný příchodem britské varianty covidu, a to velmi silnou vlnou, která si vyžádala zahlcené nemocnice a vysoké počty mrtvých. I při těchto těžkých chvílích vás však neustále provázela televize, web i sociální sítě CNN Prima NEWS a nabízely ty nejaktuálnější informace, přehledy aktuálních opatření i mimořádné speciály o nových mutacích a dopadech pandemie na společnost.

Na konci měsíce se pak CNN Prima NEWS nemohla nevěnovat rvačce v Poslanecké sněmovně, kdy chtěl tehdejší poslanec Lubomír Volný rozdávat „flákance“, a zapsal se tak mezi největší bizarnosti, které Sněmovna od svého vzniku zažila.

Leden ale přinesl i dvě smutná speciální vysílání. 26. ledna zemřela herečka Hana Maciuchová a 31. ledna skladatel Ladislav Štaidl.

Únor

Začátkem roku se zraky většiny odborníků i veřejnosti upíraly k vakcínám, které měly zemi vyvést z koronavirové krize. CNN Prima NEWS v únoru přinesla exkluzivní informace o nové vakcíně od firmy Novavax, která měla dorazit už v polovině roku. Nakonec se ale její schvalování zdrželo až do začátku roku 2022. Únor tak byl ve znamení prodloužení výjimečného stavu, lockdownu a uzavírání okresů.

Březen

Rok po odhalení prvních případů koronaviru zažívalo Česko nejtvrdší lockdown v historii země. Lidé nemohli cestovat mezi jednotlivým okresy a vysílání CNN Prima NEWS vedle epidemiologů plnily i výpovědi vyčerpaných lékařů ze zahlcených nemocnic a zoufalých hospodských či majitelů obchodů a hotelů, kteří bojovali každým dnem o svou existenci.

23. března CNN Prima NEWS vysílalo smutné speciální vysílání. Skonala totiž fenomenální zpěvačka Hana Hegerová. A na konci března Česko zasáhla i tragická smrt nejbohatšího muže Česka Petra Kellnera.

Sice pomálu, ale březen přinesl i veselejší zprávy. Třeba postup fotbalové Slavie do čtvrtfinále Evropské ligy.

Duben

Duben přinesl hned na začátku další výměnu na pozici ministra zahraničí tehdejší vlády Andreje Babiše. Jana Blatného vystřídal ředitel FN Královské Vinohrady Petr Arenberger. Tehdy ještě nikdo netušil, že se na ministerstvu příliš neohřeje. V dubnu skončil také ministr zahraničí Tomáš Petříček. Českem pak otřásla informace o zapojení ruských agentů do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích. Informace jako první oznámil premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci společně s tehdejším ministrem vnitra Janem Hamáčkem. Následovalo vzájemné vyhošťování diplomatů s Ruskem a prudké zhoršení vzájemných vztahů. Do toho přišel nový ministr zahraničí Jakub Kulhánek z ČSSD. O Vrběticích také na CNN Prima NEWS ve speciální Partii Terezie Tománkové poprvé promluvil prezident Miloš Zeman.

Květen

Třetího května oslavila 90. narozeniny hvězdná herečka Jiřina Bohdalová, která je už dlouhá léta miláčkem celého Česka. Své jubileum oslavila i na CNN Prima NEWS speciálním vysíláním, které připomnělo nejzásadnější okamžiky její kariéry a nabídlo mnoho rozhovorů se slavnými přáteli a kolegy Bohdalové. Petr Janda pro ni dokonce složil narozeninovou píseň, jež poprvé zazněla v pořadu Showtime.

CNN Prima NEWS v květnu „oslavila“ 1. rok svého vysílání. Uvozovky ve slově oslava nejsou náhodou. Zpravodajská platforma totiž vzhledem k vážné covidové situaci místo oslav poděkovala všem, kteří v Česku pomáhali těžké období zvládnout. Záchranářům, lékařům, hasičům, policistům, dobrovolníkům i těm, kteří dodržovali opatření a snažili se přispět k brzkému zlepšení situace. U příležitosti výročí vyšel také speciální magazín s podtitulem „Neříkáme vám jen to, co chcete slyšet“.

Na konci května pak skončil kvůli majetkovým nesrovnalostem ministr zdravotnictví Arenberger. A nečekaně se na pozici vrátil Adam Vojtěch. Na konci měsíce pak vysílání plnila i kauza tehdejšího poslance Dominika Ferriho, který údajně obtěžoval hned několik žen. V politice proto sám úplně skončil.

Červen

Na začátku června si diváci CNN Prima NEWS ve speciálním vysílání připomněli skvělou herečku Libuši Šafránkovou, která zemřela v 68 letech. 80. narozeniny pak v červnu oslavil bývalý prezident Václav Klaus.

Když 24. června přišly zprávy o silných bouřkách na jižní Moravě, nikdo ještě netušil, že šlo o tornádo. Reportéři CNN Prima NEWS byli jako jedni z prvních na místě a několik dní přinášeli po celý den informace o situaci i osudech lidí, kteří mnohdy přišli nejen o majetek, ale i o své blízké.

Červenec

V červenci zemřel zpěvák František Nedvěd, který se nesmazatelně zapsal do milionů srdcí nejen po celém Česku. Začala také odložená olympiáda v Tokiu, na kterou se bude vzpomínat jako na pandemickou. Pro české sportovce ale byla úspěšná. Zlaté kovy si z ní přivezli hned čtyři z nich.

Srpen

Olympiáda ale nepřinesla jen veselé příběhy. Část českých sportovců na ní nemohla startovat kvůli covidu. A v srpnu se spustilo vyšetřování s cílem najít viníka, který za nakažení sportovců v letadle do Tokia mohl. Na samotném konci srpna pak také odstartovalo nejrozsáhlejší předvolební vysílání. CNN Prima NEWS představila tři nové pořady – Co Čech, to politik!, Jak volí vaše peněženka (nyní Co na to vaše peněženka) a Divoká karta. Každý den až do voleb CNN Prima NEWS přinášela nejkomplexnější informace k blížícím se volbám. Během léta se také naočkovala většina lidí, která měla o vakcínu proti covidu eminentní zájem.

Září

Odstartovaly první předvolební debaty 360° Hlas lidu s Pavlínou Wolfovou, Michalem Půrem a také více než 100 diváky ve studiu. V září se do Česka vrátila nejslavnější hokejová trofej světa – Stanley Cup. CNN Prima NEWS divákům i hokejovým fanouškům nabídla jedinečnou příležitost se s pohárem a jeho výhercem, skvělým Janem Ruttou, vyfotit. Tři výherci získali jeho podepsanou hokejku a účast na soukromé party s hokejovou hvězdou.

Říjen

Říjen byl ve znamení voleb do Poslanecké sněmovny. CNN Prima NEWS přinesla mimořádné předvolební superdebaty Česko hledá premiéra, ve kterých se představili zástupci stran, hnutí a koalic. V poslední z nich pak CNN Prima NEWS jako jediná stanice nabídla exkluzivní divácké hlasování spojené s vyřazením kandidátů s nejmenším počtem hlasů po první hodině vysílání. Výsledek diváckého hlasování pak poměrně přesně předpověděl to, jak skončí volby. Zvítězil Petr Fiala za Spolu těsně před Andrejem Babišem z ANO, třetí byli Piráti a Starostové a na čtvrtém místě SPD.

Volebnímu dni se pak věnovalo speciální vysílání, které mapovalo situaci ve volebních štábech, ve studiu diskutovali exkluzivní hosté. CNN Prima NEWS také jako jediná stanice nabídla exkluzivní předpověď výsledků ve spolupráci se Střediskem empirických výzkumů STEM. Díky tomu diváci znali pravděpodobného vítěze voleb, tedy koalici Spolu, už ve chvíli, kdy ostatní průběžné výsledky ještě favorizovaly Andreje Babiše.

V říjnu se prudce zhoršil stav prezidenta Miloše Zemana, kterého museli převézt do střešovické Ústřední vojenské nemocnice. Zkrachovala také firma Bohemia Energy a stovky tisíc Čechů před zimou začaly řešit, jak získat nového dodavatele.

Listopad

8. listopadu se poprvé sešla nová Poslanecká sněmovna. 17. listopadu si pak Česko připomnělo 32 let od sametové revoluce. A diváci CNN Prima NEWS sledovali speciální celodenní vysílání s mnoha významnými politiky i pamětníky. V listopadu také přestaly platit PCR testy k prokazování bezinfekčnosti. Pokud lidé chtěli chodit do restaurací či za kulturou, museli být očkovaní nebo v posledním půlroce prodělat covid.

Prosinec

Hlavní prosincovou událostí je jmenování nové vlády Petra Fialy. Prezident tak učinil v Lánech 18. prosince.

Tagy: