Bitky ve Sněmovně? Na Ukrajině nic neobvyklého, zkušenosti mají i Slováci

Bitka v ukrajinském parlamentu

Bitka v české Sněmovně

V Poslanecké sněmovně ČR došlo ve čtvrtek k bitce. Nezařazený poslanec Lubomír Volný se dostal do střetu s místopředsedou Poslanecké sněmovny Tomášem Hanzelem (ČSSD), kterému museli pomoci další poslanci jeho strany a dokonce ochranka. V tuzemském Parlamentu jsou pěstní souboje takřka nevídané, ale v jiných zemích je tomu naopak. Například na Ukrajině nejsou nijak neobvyklé. Bitku na sněmovní půdě zažili i Slováci.

Čtvrteční bitku na půdě české Poslanecké sněmovny, kterou zahájil nezařazený poslanec Lubomír Volný kvůli svému odmítnutí nosit v budově roušku, lze při pohledu do zahraničí označit jen za malou šarvátku.

Oproti tomu například na Ukrajině se mnohdy perou celé strany. Pravděpodobně nejvíce se do paměti lidí vryla bitka z roku 2015. Premiér Arsenij Jaceňuk chtěl u řečnického pultíku prezentovat výsledky vlády, ale náhle k němu přistoupil opoziční poslanec Oleg Barna, který mu do ruky dal puget květin. Ty ovšem byly pouze záminkou, aby Jaceňuka překvapil. Následně totiž ukrajinského předsedu vlády chytil za pas a snažil se jej od pultu odtáhnout. Jaceňuka přišli bránit další poslanci a strhla se hromadná mela.

Sledovaná byla také bitka v roce 2012. Tehdy se konala ustavující schůze ukrajinského parlamentu, kterou narušili opoziční poslanci tím, že blokovali řečnický pult. Pak se porvaly desítky poslanců. Média si tehdy všímala zejména předsedy opoziční strany UDAR (v překladu „úder“ – pozn. red.) a bývalého světového šampiona v boxu Vitalije Klička.

Při střetu poslanců v roce 2019 byl v ukrajinském parlamentu zraněn poslanec vládní strany Sluha národa Andrij Bohdanec. Ten byl po bitce hospitalizován s podezřením na otřes mozku. Důvodem vyvolané vřavy byl nesouhlas ohledně návrhu jistého zákona. Zatímco v Česku by se to nejspíš řešilo maximálně obstrukcemi, na Ukrajině si poslanci vyhrnuli rukávy. Bohdanec se tak střetl s opozičníkem Eduardem Leonovem a z bitky si odnesl zmiňované zranění.

Slovenské natržené kalhoty

Své zkušenosti s fyzickými střety mají i na sousedním Slovensku. Došlo k němu například v listopadu loňského roku. Poslanec Milan Mazurek z krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko –⁠ Kotlebovci řečnil u pultíku a označoval přitom vládní koalici za „fašisty“. Koaliční poslanec Miroslav Žiak si před pultík a Mazurka stoupl a v ruce přitom držel papír s nápisem „uřvaný nácek“.

Hned na to se k němu vrhl jak Mazurek, tak další poslanci z LSNS. Papír Žiakovi strhli a dokonce mu vyhrožovali, že „ani doma nebude v bezpečí“.

V roce 2013 pak nezávislý poslanec Alojz Hlina napadl Antona Martvoně ze Směru-SD poté, co na něj Martvoň slovně zaútočil. Hlina došel ke druhému poslanci a začal se s ním přetahovat. Ke zranění nedošlo, pouze Martvoň skončil s natrženými kalhotami.

Divoká Afrika a poslanci přeskakující lavice

Na rvačky došlo například i v parlamentu Gruzie nebo Turecka. V gruzínském dokonce jednotliví poslanci přeskakovali lavice, aby se do bitky mohli zapojit. Podobně tomu bylo i mezi tureckými zákonodárci.

Bitky mezi poslanci jsou pak naprosto běžné například v afrických zemích. Například v ugandském parlamentu se jednotliví poslanci nezdráhali proti svým oponentům použít i stojany jako zbraně.

Tagy: