Romane, pomoz nám. Miliardář Abramovič asistuje na žádost Kyjeva u jednání s Ruskem

Ruský oligarcha Roman Abramovič asistuje u mírových jednání Ukrajiny a Ruska.

Jednání mezi Ukrajinou a Ruskem začalo

U prvního jednání Ukrajiny s Ruskem neasistují pouze politici, ale také rusko-izraelský miliardář a majitel fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič. Podle informací deníku The Jerusalem Post reagoval na žádost ukrajinských představitelů, aby pomohl ukončit probíhající válku.

Delegace Ruska a Ukrajiny dorazily do běloruského pohraničního města Gomel, kde v pondělí zahájily rozhovory, jejichž cílem je najít způsob, jak ukončit boje na Ukrajině. Právě zde by měl ukrajinské straně pomáhat i majitel fotbalového klubu Chelsea Abramovič, uvádí The Jerusalem Post.

Rusko-izraelský miliardář má úzké vazby na židovské komunity v Rusku i na Ukrajině. Sám prezident Zelenskyj má židovský původ. Ukrajinský velvyslanec v Izraeli Jevgenij Korničuk nechtěl Abramovičovo zapojení do rozhovorů konkrétně komentovat. „Vážíme si ale každého, kdo může pomoci, pokud má dostatečný vliv,“ uvedl.

Abramovič se přitom v Londýně dostal pod ostrou palbu kritiky kvůli zprávám o jeho dřívějších vztazích s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V britském parlamentu se množí výzvy, aby na miliardáře byly uvaleny sankce. V neděli se majitel klubu rozhodl předat řízení fotbalové Chelsea správcům klubové charitativní nadace.

Alexander Rodňanskij, producent, který se narodil v Kyjevě, přiznal, že vládní představitelé oslovili i jeho a další členy židovské komunity v Rusku a požádali je o účast na jednání. Má jít o způsob, jak se pokusit konflikt mezi zeměmi vyřešit. Doplnil, že s Abramovičem mluvil.

Žádost potvrdil i mluvčí

„Ukrajinci se v Rusku snažili najít někoho, kdo by mohl pomoci při hledání mírového řešení. Obrátili se s žádostí o pomoc a Roman je ten, kdo se rozhodl pomoci a zmobilizovat podporu pro mírové řešení,“ vysvětlil Rodňanskij. Dodal, že Abramovič je jediným, o kom ví, že se rozhodl ukrajinskou žádost vyslyšet.

Mluvčí Abramoviče nechtěl zprávy o tom, že by měl být oligarcha osobně v Bělorusku, komentovat, ale potvrdil, že se na něj ukrajinští představitelé obrátili. „Mohu potvrdit, že Roman Abramovič byl ukrajinskou stranou kontaktován s žádostí o podporu při dosažení mírového řešení a že se od té doby snaží pomoci. Vzhledem k tomu, co je v sázce, bychom chtěli požádat o pochopení, proč jsme nekomentovali ani situaci jako takovou, ani jeho zapojení,“ dodal mluvčí.

Tagy: