Rozmazlený král? Karel si na cesty bere vlastní postel, záchodové prkénko i toaletní papír

Britský král Karel III. byl služebnictvem v Clarence House přezdíván jako „rozmazlený princ“. Podle amerického deníku The New York Post mu komorníci každý den nažehlili pyžamo, vyžehlili tkaničky u bot a na kartáček nanesli zubní pastu. Špunt ve vaně pak musí být v přesné poloze, a pokud panovník cestuje, bere si s sebou postel, nábytek a údajně také vlastní záchodové prkénko.

Karel III. sídlil v Clarence House ještě jako princ z Walesu od roku 2003 až do té doby, než po smrti své matky usedl na britský trůn. Bývalý komorník Paul Burell, který sloužil Alžbětě II. i princezně Dianě, prozradil každodenní náročné požadavky, které Karel na svůj personál kladl, napsal The New York Post. Podle deníku byly podrobnosti o životě královské rodiny odhaleny již v dokumentu z roku 2015, který se zabýval služebnictvem královské rodiny.

Když ráno vstává, očekává prý Karel III., že mu komorník nažehlí pyžamo, a dokonce vyžehlí i tkaničky od bot. Karel III. také údajně vyžaduje, aby mu sluha nanesl jeden palec (2,54 centimetrů) zubní pasty na kartáček. Rovněž koupel krále má jasná pravidla. Voda musí být vlažná, vana naplněná z poloviny a špunt smí být pouze v určité poloze.

Také snídaně má přesný harmonogram. Šéfkuchař Graham Newbould, který byl dřív členem královského personálu, uvedl, že má Karel rád čerstvý domácí chléb. K snídani si prý dává misku čerstvého ovoce a čerstvou ovocnou šťávu. „Kamkoliv princ jede, snídaně jede s ním. Po ruce má šest druhů medu, speciální müsli a sušené ovoce,“ dodal kuchař.

Zdroj z okolí královské rodiny již v minulosti prozradil, že Karel III. trvá na tom, aby se sušenky a sýr ohřívaly na určitou teplotu. Personál proto musí dát pozor na to, aby byl vždy poblíž ohřívací tác. Pokud panovník cestuje, dopředu posílá dodávku se svou postelí, nábytkem a obrazy, které má služebnictvo na místě připravit. Údajně si s sebou bere také vlastní záchodové prkénko a jemný toaletní papír.

Tagy: