Eurokampaň přiostřuje: Rudá Superwoman umravňuje fialové kazisvěty, Piráti uvádějí sitcom

Koalice Stačilo! vsadila na superhrdinskou tématiku.

Zástupci členských států EU potvrdili shodu na konečné podobě migračního balíčku

Koalice Stačilo! vyobrazila svou lídryni Kateřinu Konečnou (KSČM) jako superhrdinku bojující s „fialovými kazisvěty“, Piráti zase lákají na vlastní sitcom o rodině Korzárových. Kampaň pro volby do Evropského parlamentu, které proběhnou začátkem června, i letos nabízí bizarní spoty či billboardy, jejichž pomocí se kandidující subjekty chtějí co nejvíce zviditelnit. Redakce CNN Prima NEWS vybrala několik neobvyklých příkladů.

Velmi osobitou kampaň zvolil starosta Dolních Studének a náměstek ministra pro místní rozvoj Radim Sršeň (STAN), který figuruje na čtvrtém místě kandidátky Starostů. „Nebojím se do toho píchnout… Ani v Bruselu,“ stojí na billboardu, na němž figuruje komunální politik i hmyz, který nese stejnojmenné označení.

Blíží se volby a uchazeči o Europarlament vytahují z rukávu svá esa! #Parzival

Posted by Paralelní listy on Friday, May 10, 2024

„S lehce provokativním heslem, ale také se zcela jasnými prioritami, jak pomoci našim regionům, kandiduje do Evropského parlamentu oblíbený starosta obce Dolní Studénky Radim Sršeň,“ vysvětluje vládní hnutí na svém webu.

Taková kampaňová jednohubka. 🧁 Kolik Sršňů vidíte na fotce? 😉 Krásný víkend.🐝 P.S. Sleva na dveře není součástí kampaně. 😅

Posted by Radim Sršeň on Friday, May 3, 2024

Koalice Stačilo! vsadila na superhrdinskou tématiku. „V zemi, kde jsou lidé v nouzi a živoří na hranici chudoby, zrodila se koalice, která jediná dokáže umravnit fialové kazisvěty. Volte 26. Řekněte Stačilo!“ prohlásila koalice na svém Facebooku. K tomu přidala obrázek, který měla vytvořit stránka s názvem Revolta Zleva.

🔴 V zemi, kde jsou lidé v nouzi a živoří na hranici chudoby, zrodila se koalice, která jediná dokáže umravnit fialové...

Posted by Stačilo on Friday, May 10, 2024

Na snímku je vyobrazena šéfka KSČM a lídryně koalice Stačilo! Kateřina Konečná v obleku superhrdinky, přičemž jednou nohou stojí na hlavě ležícího monstra s fialovou pletí. Obluda má zřejmě symbolizovat vládu premiéra Petra Fialy (ODS). Kostým Konečné připomíná oblek Supermana – tedy s tím detailem, že je rudý.

Lidé na sociální síti X začali původní obrázek různě upravovat. Konečná se tak v červeném kostýmku objevila ve stejné póze i před Miladou Horákovou, kterou komunisté v roce 1950 po vykonstruovaném procesu popravili. Další fotomontáž členku KSČM vyobrazuje před Stalinovým pomníkem, který stál na Letné mezi roky 1955 až 1962.

Netradiční prvky předvolební kampaně lze vidět i u Pirátů, kteří voliče lákají na vlastní sitcom. „Nový sitcom, kde má rodina Korzárových úplně jasno,“ uvádí vládní strana v krátké videoukázce. Zatím není moc jasné, o čem třídílná série bude. V pondělí by měla vyjít první epizoda. Reakce na sociálních sítích jsou zatím spíše negativní. „Tímhle jste mi doslova vyrazili dech,“ glosoval například europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

V posledních dnech se ve veřejném prostoru často řeší také spor mezi ANO a koalicí Spolu. Vše začalo, když nejsilnější opoziční hnutí zahájilo horkou fázi kampaně se sloganem „Česko, pro tebe všecko“.

Koalice Spolu vzápětí zaregistrovala doménu se zmíněnými slovy. Zároveň spustila antikampaň, v níž šéfa ANO Andreje Babiše i lídryni hnutí do evropských voleb Kláru Dostálovou vkládají do úst upravený citát „Rusko, pro tebe všecko“. Ne všechny podporovatele vládních stran ale tato antikampaň potěšila.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční 7. a 8. června. CNN Prima NEWS nabízí pravidelně rozhovory s jednotlivými kandidáty. Přečtěte si některé z nich:

Tagy: