Rušení pošt? Nechápu, čemu se všichni diví. Vláda se jen chová pravicově, říká exministr vnitra

Nevidím nic zvláštního na tom, že vláda pobočky České pošty ruší. Přirozeně se coby pravicová vláda také tak bude chovat. Nevím, čemu se dneska všichni diví. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl bývalý ministr vnitra Martin Pecina. Podotkl, že se stát snaží poštu udržet zejména z toho důvodu, aby lidé v každé malé vesnici měli přístup ke státní správě.

„Nemyslím, že se někde stala chyba. Pošta zajišťuje jistou veřejnou službu a tu musí platit stát, na tom není nic zvláštního. Má svou výdělečnou činnost a konkuruje přepravcům zásilek. Ale to, proč musíme Českou poštu držet, nebo bychom ji chtěli mít v každé malé vesnice, je právě veřejná služba. Aby si důchodci mohli dojít pro důchody a tak dále. Prostě aby měl člověk přístup ke státní správě,“ uvedl Pecina.

Zároveň připomněl, že na poště jsou aktuálně také Czechpointy a jiné služby, které by měl stát platit. „Na tom nevidím nic zvláštního. Stejně tak nevidím nic zvláštního na tom, že vláda tyto pobočky ruší. Je to pravicová vláda a ta se přirozeně bude takovým způsobem chovat. Není na tom nic divného, občané tak rozhodli, vláda má mandát. Tudíž nechápu, čemu se dneska všichni diví,“ pokračoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vedení České pošty bylo trestuhodné. Musí se zavřít dalších tisíc poboček, varuje ekonom

Hostem pořadu byl také předseda Svazu měst a obcí František Lukl (STAN). Zdůraznil, že si starostové a starostky uvědomují, v jak kritické finanční situaci Česká pošta je. „Na druhou stranu však říkají, že za to nemohou samy samosprávy. Pobočková síť by měla být dostupná a zajišťovat veřejné služby v každé obci a městě,“ uvedl.

Stejně tak si uvědomují i to, že pokud poště klesl objem finančních a listových služeb o 40 procent, tak se to musí zobrazit v pobočkové síti. „Říkáme ale, že to musí být smysluplně a rozumně. Není možné, aby v jednom městě čtyři pobočky byly zredukovány na jednu. Obáváme se, aby to ta pobočka zvládla a v konečném důsledku nenastal kolaps celé sítě jako celku,“ zmínil Lukl.

ČTĚTE TAKÉ: Rušení pošt? Musel bych být sprostý. Lidé na Plzeňsku se bouří, protestují i koaliční politici

Předsedkyně odborů České pošty Jindřiška Budweiserová podotkla, že aktuální krok vlády, kdy ruší na 300 poboček, není novinkou. „Už v roce 2018 došlo k mnoha podobným opatřením, kdy o práci přišlo více než sedm tisíc zaměstnanců a na straně nákladů se ušetřila miliarda korun. Pořád to ale nevede k výsledku, aby byla pošta v dobré ekonomické kondici,“ sdělila a dodala, že největší problém vidí v systému financování veřejných poštovních služeb.

Tagy:
Česká pošta financování František Lukl Starostové a nezávislí zaměstnanci úspory vláda Jindřiška Budweiserová 360° Svaz měst a obcí České republiky Martin Pecina