Rusové zaútočili ničivou zbraní na vlastní jednotky, tvrdí Ukrajinci v posměšném vzkazu

Rusové měli pomocí těžkého termobarického raketometu TOS-1 v okolí Záporoží bombardovat své vlastní pozice. V nedělním prohlášení to uvedla ukrajinská armáda. Moskva na tvrzení zatím nijak nereagovala. Raketomet TOS-1 lze považovat za nejničivější zbraň, kterou ruští okupanti na Ukrajině zatím použili.

„Vyjadřujeme spokojenost s akcí ruských okupantů, kteří v neděli v záporožském směru použili těžký raketomet TOS-1 proti vlastním jednotkám. Skutečně tak vypálili okupanty z ukrajinské půdy,“ stojí v prohlášení 97. praporu 60. samostatné pěší brigády ukrajinských ozbrojených sil.

„Takové akce jsou ukrajinskou armádou pozitivně vnímány a podporovány. Chápeme, že kebaby se tradičně grilují v květnu. Máme ale jednu poznámku – ať si to okupanti dělají na území Ruska, protože na Ukrajině nejsou vítáni,“ dodala ironicky ukrajinská armáda. Moskva se k tvrzením svého nepřítele zatím nevyjádřila.

TOS-1 je 30hlavňový či 24hlavňový raketový systém sovětské výroby, který je namontovaný na podvozku ruského tanku T-72. Používá termobarické střely, přezdívané jako vakuované bomby. Podle Ženevských konvencí je zakázané tuto zbraň, která je považovaná za nejsilnější nejaderný vojenský prostředek, používat proti civilistům.

To ale Rusové podle Ukrajinců i britských představitelů během invaze již porušili. Pentagon něco takového zatím nepotvrdil ani nevyvrátil. První podezření se objevilo již na konci února v souvislosti s ruským útokem na ukrajinské město Ochtyrka.

Tagy: