Ničivější je jen atomovka. Rusko mělo přiznat, že na Ukrajině používá termobarickou zbraň

Raketomet TOS-1

Melichar a Zaorálek o cílech Vladimira Putina na Ukrajině

Ruská strana podle britského ministerstva obrany přiznala, že na Ukrajině využila raketomet TOS-1 používající termobarické střely, kterým se někdy říká též vakuová bomba, a to ve městě Ochtyrka. Podle Ženevských konvencí je zakázané tuto zbraň použít proti civilistům, což pravděpodobně Rusové udělali.

Pár dní po začátku války se k ukrajinské hranici z ruské strany začalo stahovat strach nahánějící vojenské vozidlo – těžký raketomet TOS-1 namontovaný na podvozku ruského tanku T-72. Tato zbraň spadá do kategorie takzvaných termobarických zbraní (též vakuových bomb) a obyčejně se považuje za nejsilnější nejaderný vojenský prostředek.

Jak tato funguje? „Tento dělostřelecký raketomet odpaluje náboje s termobarickou hlavicí. Ty vypouští oblak aerosolu, který je následně odpálen. Mají obrovskou ničivou sílu. Jejich účinek se dá srovnávat s malými jadernými zbraněmi, což podtrhuje momentální zoufalost ruské armády,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Lukáš Visingr. „Touto zbraní mohou města vymazat z mapy,“ dodal expert.

„Tato zbraň je schopná odpařit lidská těla,“ popsal Sky News.

Použití na bitevním poli?

Britské ministerstvo obrany nyní prohlásilo, že mu ruští představitelé potvrdili, že je raketomet TOS-1 skutečně na Ukrajině a byl navíc použitý v boji. Zapojení této zbraně ve válce minulý týden potvrdil i ruskojazyčný profil na sociální sítí Telegram, podle analytiků se TOS-1 objevil na cestě mezi Kyjevem a městem Sumy. Informoval o tom britský web Sky News.

Americké ministerstvo obrany ale prozatím nepotvrdilo tvrzení britských představitelů, že Rusové zbraň skutečně použili. „Víme, že ten raketový systém mají a že na něm mohou být termobarické hlavice. Ale nemůžeme potvrdit, že jsou tyto zbraně na Ukrajině, ani to, zda byly použity v boji,“ uvedl zdroj z amerického ministerstva obrany.

První podezření, že byla termobarická zbraň použita v boji, se objevilo v souvislosti s ruským útokem na ukrajinské město Ochtyrka. Měli tam umírat i civilisté.

Řada lidí se domnívá, že je termobarická zbraň zakázaná Ženevskými konvencemi, to ale není tak úplně pravda. Ostatně ji má ve výzbroji řada armád celého světa. Podle Ženevských konvencí je ale zakázané použít termobarickou zbraň proti civilistům. A právě to Rusové údajně měli udělat.

Tagy: