Záběry bombového atentátu v Petrohradu. Ruský bloger chvíli před smrtí vtipkoval

Na sociálních sítích se objevily další záběry z nedělního výbuchu v Petrohradu. Okamžik, kdy ruský bloger Vladlen Tatarskij (vlastním jménem Maxim Fomin) obdržel v místní kavárně pozlacenou sošku, která vzápětí explodovala a muže zabila, zachytila kamera. Přes 30 lidí bylo zraněno. Ruské úřady už zatkly ženu podezřelou z vraždy. Podle Kremlu atentát naplánovaly ukrajinské rozvědky a spolupracovníci vězněného opozičníka Alexeje Navalného.

Už v neděli po internetu kolovala nahrávka z ulice, na níž je vidět, jak se petrohradská kavárna otřásla vlivem výbuchu. Tlaková vlna vysklila okna podniku a zničila i předzahrádku. Kromě mrtvého prokremelského blogera Vladlena Tatarského zůstalo uvnitř 32 zraněných. Krátce před výbuchem zachytily kamery mladou ženu, jak nese sošku. Uvnitř ji předala Tatarskému jako dárek.

Web Nexta také zveřejnil záznam, na němž je vidět, co přesně se uvnitř kavárny odehrálo. Probíhal takzvaný vlastenecký večer. „Nasťo, Nasťo, sedni si sem,“ oslovil Tatarskij ženu, která mu sošku dala. Mělo přitom jít o Darju Trepovovou, kterou už kvůli podezření ze spáchání atentátu zadržely ruské úřady.

„Stydím se,“ prohlásila žena krátce před výbuchem. Aniž by tušil, k čemu brzy dojde, Tatarskij vtipkoval o tom, že na sošce plné výbušnin mu to sluší víc než ve skutečnosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Masové popravy i zkáza připomínající Hirošimu. Která města nejvíce odnesla ruskou invazi?

„Tu bustu odložil někam za sebe a pokračoval v odpovědích na otázky. Pak to najednou explodovalo. Bylo to jako ve zpomaleném filmu. Seděli jsme v zadní části sálu. Všichni začali utíkat, tak jsme utíkali taky. Ti, kteří byli blízko výbuchu, byli celí od krve,“ řekla jedna ze svědkyň agentuře AFP.

Později se na sociálních sítích také objevilo video, na němž se žena k přinesení sošky s podomácku vyrobenou trhavinou přiznala. Neznámý je zatím motiv. Tím mohl být fakt, že kavárna dříve patřila šéfovi žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgeniji Prigožinovi.

Zavražděný proruský vojenský bloger Tatarskij se narodil na Ukrajině. Po přepadení banky si odpykával trest v kolonii v Gorlovce, odkud v roce 2014 uprchl, když se tam rozhořely prudké boje.

Přidal se k separatistům a později v Rusku založil svůj blog, který má přes půl milionu sledujících. Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí vydal dekret, v němž udělil Tatarskému posmrtně Řád za statečnost.

Ruské úřady tvrdí, že atentát naplánovaly ukrajinské rozvědky a spolupracovníci vězněného ruského opozičního představitele Alexeje Navalného. Ředitel jeho fondu proti korupci Ivan Ždanov to však odmítl na svém Telegramu. Ani Kyjev se k útoku nepřihlásil.

Tagy: