Postrach ruských oligarchů. Speciální týmy spojenců udeří na majetek i „zlatou mládež“

Představitelé Spojených států, EU a další západní spojenci v sobotu dojednali balík dosud nejrazantnějších sankcí vůči celé ruské ekonomice. Ty se dotknou i tamních oligarchů. V rámci sankcionování superboháčů vytvoří speciální úderné týmy finančních či právních specialistů, kteří budou rozkrývat spletité struktury, často napojené na málo transparentní daňové ráje, skrze něž ruští oligarchové svůj majetek drží.

V týdnu to tak ještě nevypadalo. „Druhý nejbohatší Rus, Alexej Mordašov, jenž se momentálně plaví na jachtě za jedenáct miliard korun kolem Seychel, si soukromým tryskáčem bombardier odletěl ‚na skok‘ do Moskvy – na ‚koordinační schůzku‘ ruského prezidenta Vladimira Putina s oligarchy. Do exotiky Indického oceánu se Mordašov vrátil ještě téhož dne. S tím však může být brzy konec,“ upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda.

Západ totiž dojednal dosud nejrazantnější balík sankcí proti ruské ekonomice, a ty se dotknou i superboháčů. „Jsou to právě oligarchové, kteří de facto udržují Putinův režim. Ten je odměnou za jejich loajalitu nechává na pokoji a nijak neohrožuje jejich rozsáhlý majetek, získaný většinou krajně pochybným způsobem při rozpadu sovětského impéria v 90. letech,“ vysvětluje ekonom.

Jak si však na oligarchy, kteří svůj majetek prakticky nevlastní, může Západ posvítit? „V rámci jejich sankcionování by měl vytvořit speciální úderné týmy finančních či právních specialistů, kteří budou rozkrývat spletité struktury, často napojené na málo transparentní daňové ráje, skrze něž ruští superboháči svůj majetek drží,“ přiblížil expert.

Putin oligarchy ovládá

Doplňuje, že sám Putin oficiálně vlastní jen jeden byt a tři automobily. „Objevují se ale spekulace, že je ve skutečnosti nejbohatším člověkem nejen v Rusku, ale také na světě,“ podotýká. Co je však jisté – Putinova moc může i ty nejzámožnější ruské superboháče o majetek připravit, pokud mu to bude po vůli.

„To dokazoval už v polovině ‚nultých let‘ případ Michaela Chodorkovského a jeho Jukosu. Superboháč Chodorkovskij nakonec skončil v žaláři. To bylo většině ostatních oligarchů dostatečným varováním, že s Putinem se do křížku pouštět nemají,“ pokračuje Kovanda. Pro oligarchy to znamenalo jediné – budou prezidentovi po vůli, kdykoliv si to bude přát. Zejména půjde-li o něco, co je pro vládce Kremlu zásadní.

„Tím pádem má Putin silný vliv, byť nepřímý, na majetek celé ruské oligarchie. Po sobotním rozhodnutí Západu však oligarchům vůbec poprvé hrozí, že je o majetek může připravit také někdo jiný než Putin. Ne snad, že by s takovou možností vůbec nepočítali,“ míní ekonom. Ruští superboháči mají nejrůznější pojistky, díky nimž svůj majetek prakticky nevlastní.

„Ovládají ho přes mezinárodní spleť skořápkových firem a řetězců v daňových rájích či další struktury, které jim na míru připravují velmi dobře placené týmy mezinárodních právních kanceláří a dalších finančních, daňových či účetních specialistů,“ vysvětluje. A právě proto musí Západ vytvořit speciální úderné týmy, podobné těm pro odhalování finanční kriminality, které půjdou po majetku těch nejbohatších Rusů.

Sankce ovlivní i „zlatou mládež“

„A nakonec jejich jachty či luxusní nemovitosti typu těch v centru Londýna, ‚Londongradu‘, zřejmě v celé řadě případů zmrazí a de facto zabaví,“ doplňuje Kovanda. Oligarchům nyní zvoní nepříjemný alarm. „Západu sice může trvat měsíce, než jejich majetek odhalí a zabaví, ale život se jim nepochybně velmi ztíží hned teď. Musí ještě usilovněji hledat cesty, jak svůj majetek skrýt,“ podotýká hlavní ekonom Trinity Bank.

Mimo majetek chtějí uchránit také vysokou životní úroveň svých rodin, zejména dětí. „Tato ‚zlatá mládež‘ často studuje na nejprestižnějších západních univerzitách a za peníze oligarchických ‚papá‘ vede vysoce nákladný život,“ uvádí. Cílem sobotního dojednaného sankčního balíčku by mělo být zasažení majetku využívaného právě třeba i touto ‚zlatou mládeží‘, včetně znemožnění jejího dalšího studia.

Tagy: