Děsivá zpověď 15leté Ukrajinky: Rusové mě znásilňovali a točili si to. Matku nechali umřít

Ruští vojáci na bojovém vozidle na Krymu (27. února)

Válka na Ukrajině (1.4.2022. 12:00)

Ruští vojáci údajně znásilnili a drželi jako rukojmí 15letou dívku. Mělo k tomu dojít na předměstí Kyjeva, matka nezletilé v zajetí zemřela, uvádí britská televize ITV News s odvoláním na zpověď jednoho z dobrovolníků, který dívku našel.

Mladou dívku údajně ruští vojáci drželi přibližně 10 dní poblíž města Irpiň. Tento týden ukrajinská strana ohlásila jeho znovudobytí, obec leží nedaleko hlavního města Kyjeva.

Reportéři ITV News zveřejnili příběh, který zprostředkoval dobrovolník Konstantin Gudauskas, jenž podle svých slov dívku zachránil. Vypověděl, že teenagerka mu sdělila děsivé podrobnosti, které společně předali vyšetřovatelům válečných zločinů.

Když Gudauskas dívku spatřil, zrovna vykládal potraviny a léky ze svého auta. „Nevšiml jsem si, že se dívka vplížila do auta otevřenými dveřmi,“ popsal ITV News. „Když uviděla moje oči, řekla jen: ‚Zachraňte mě, prosím‘,“ vzpomínal.

Dobrovolník nemohl další dva dny spát. Od dívky se měl dozvědět, že Rusové nechali její matku vykrvácet v blíže nespecifikovaném sklepě, umírala dva dny. To vše před očima šokované dcery. „Dívka uvedla, že byla znásilněna ruskými vojáky, kteří si vše natáčeli na mobilní telefon,“ píše ITV NEWS. Gudauskas prý na děsivá slova nikdy nezapomene.

Dále popsal vlastní zkušenost, jak ruští vojáci rabovali soukromé domy, kradli opuštěná auta a vyhazovali obyvatele z domů, které chtěli obsadit. „Pokud se je lidé pokusí zastavit, střílejí do nich,“ uvedl.

Mnoho budov města Irpiň se po neustálých útocích proměnilo v trosky, stejně tak klíčová infrastruktura. Většina z předválečných 60 tisíc obyvatel již utekla do okolních obcí nebo do zahraničí.

Nejde o první podobné svědectví

Podobných svědectví o chování ruských vojáků na Ukrajině přibývá. Na konci března přinesl podobný příběh web The Times. Pod pseudonymem Natalja popsala 33letá žena z Kyjeva zrůdnosti, kterých se dva ruští vojáci dopustili na její rodině i na ní samotné.

Dvojice ruských vojáků ji měla opakovaně znásilňovat, zatímco její 4letý syn plakal v kotelně. Do bezpečí se dostali díky náhodě, bohužel však bez manžela, kterého jeden z vojáků údajně zastřelil, protože „byl nacista“.

O týden dříve informovala generální prokurátorka Iryna Venediktovová o případu, kdy se ruský voják údajně vloupal do jiného domu nedaleko Kyjeva. Měl zastřelit civilistu a následně opakovaně znásilnit jeho manželku. To vše navíc před zraky nezletilého dítěte. Ukrajinské úřady pachatele dopadly a případ vyšetřují.

Tagy: