Experti: Rusové nevědí, za co bojují. Vůli Ukrajinců chtějí zlomit brutální silou, marně

Ruští vojáci na cvičení v Uzbekistánu.

360° (70)

Rusové nevědí, za co bojují, a chybí jim motivace. Snaží se zlomit vůli Ukrajinců brutální silou, což však podporuje jejich odhodlání se bránit. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS se na tom shodli bývalý náměstek ministra obrany pro vyzbrojování a diplomat Daniel Koštoval a brigádní generál v záloze František Mičánek. Společně s vedoucím zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyášem Zrnem hovořili též o možnosti použití biologických zbraní.

Podle Koštovala je jakýkoliv konflikt střetem vůlí. Výjimkou není ani válka na Ukrajině. „Válka přešla do fáze, kdy se z toho stává delší konflikt, než Ruská federace předpokládala. Rusko si chce Ukrajinu podmanit tak, aby se stala součástí ruského impéria,“ vysvětlil Koštoval.

„Podle toho, co víme, se zdá, že Putin měl skutečně představu, že Ukrajinci budou vítat ruské vojáky, vláda se zhroutí a armáda se rozpadne. V tom se asi přepočítal, stejně i v tom, že Západ byl mnohem tvrdší, než si myslel. Putin jenom ztrácí,“ řekl Zrno.

Chybí důkazy o biologických zbraních

Mičánek uvedl, že Rusko svůj vojenský arzenál neumí využít. „Rusko má pětkrát víc tanků než USA, víc letadel než evropští spojenci a nedokáže to smysluplně využít ve skutečném boji. Je to tím, že v jejich jednotkách funguje základní vojenská služba. Jsou tam branci, kterým chybí motivace, neví, za co bojují. To rozhodně nechybí Ukrajincům,“ má jasno Mičánek. „Evidentně vidíme, že je tu snaha zlomit vůli brutální silou. Je zřejmé, že to posiluje ukrajinské odhodlání se bránit,“ dodal Koštoval.

Ukrajina se obává ruského útoku biologickými zbraněmi, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Moskva totiž tvrdí, že Ukrajina s podporou amerického ministerstva obrany provozuje na svém území laboratoře na výrobu biologických zbraní.

„Představa o biologických zbraních není podpořená žádným důkazem a je zajímavé, že s tím Rusové přišli až 16 dní po začátku války. Pokud mám nějaké obavy z toho, že se na Ukrajině vyrábí biologické zbraně a kvůli tomu na ni zaútočím, nesdělím to více než dva týdny po začátku války. Vidím to jako zoufalou snahu ruské propagandy najít další zdůvodnění těžko zdůvodnitelné agrese vůči sousední zemi,“ sdělil Zrno.

Putinův akt sebeobrany

„Biologická zbraň je hrozná. Je nejlevnější zbraní hromadného ničení. Biologické zbraně mají velice nepříjemnou vlastnost – v okamžiku, kdy je nasadím, je přestávám kontrolovat. Ani Adolf Hitler, který o tom uvažoval, je nepoužil,“ přiblížil Mičánek.

Podle Koštovala Putin potřebuje nadále trvat na tom, že útok na Ukrajinu není agrese, ale „akt sebeobrany, a proto musí vymýšlet důvody, proč se jedná o sebeobranu“.

„Narativ s biologickými zbraněmi patří do určitého dětského vymýšlení. Chemické i biologické zbraně jsou zakázané,“ řekl Koštoval.

Tagy: