Rusové mu před očima zastřelili otce. Mně život zachránila kapuce, říká 14letý chlapec

Ukrajinské jednotky odhalují následky ruského masakru v městě Buča. (2.4.2022)

Masakr v Buči u Kyjeva Rusko označilo za podvod

Poté, co se z Buči stáhly ruské síly, získali město pod kontrolu znovu Ukrajinci. Ti na místě nyní nacházejí stovky mrtvých civilistů včetně žen a dětí. Těla jsou v domech, sklepeních, v masových hrobech, některá ležela i po několik týdnů na ulici. Masakr v Buči postihl i 14letého Jurije. Rusové mu před očima zastřelili otce.

Jurij jel se svým otcem okupovaným městem Buča na kole, protože potřebovali humanitární pomoc v podobě léků. Ruští vojáci je ovšem zastavili na kontrolním stanovišti. „Ruce jsme měli nahoře. Táta jim říkal, že nemáme zbraně, že jim nic nehrozí,“ popisoval Jurij pro ruskojazyčnou televizi Nastojaščeje Vremja.

Voják ovšem neodpovídal. Muž se otočil na svého syna a přišel osudný okamžik. „V tom ho ten voják střelil přímo do srdce. Dvě kulky,“ popisuje Jurij. On sám schytal jednu ránu do ruky. Střela ho srazila k zemi. Podle jeho slov pak k němu ruský voják přistoupil a chtěl ho střelit do hlavy. „Měl jsem ale kapuci a jak jsem spadl, bunda se mi trochu vyhrnula a mezi kapucí a hlavou byl prostor. Trefil jenom kapuci,“ pokračoval mladý Ukrajinec.

Poté slyšel ještě další střelbu, nejspíš znovu do těla jeho otce. Vojáci poté odešli a krátce na to z místa utekl i Jurij. Doběhl domů za matkou a vše jí pověděl. Matka se chlapce zeptala, zda si je opravdu jistý, že je otec mrtvý a dokonce navrhla, že se za ním půjde podívat. „A on (syn): ‚Mami, nechoď tam. Taky tě zabijí’,“ líčila žena v rozhovoru.

Pro tělo svého manžela se nakonec vydali, ale až později a s úmyslem jej pohřbít. Naložili ho na vozík a přivezli domů. Zde si sami vykopali hrob, do kterého otce vložili, nakonec ho zasypali. Ovdovělá matka i Jurij se posléze rozhodli pro evakuaci.

Zelenskyj do Buči pozval Merkelovou a Sarkozyho

Z Buči měli ruští vojáci odejít 30. března. Vzápětí do města poblíž Kyjeva dorazili ukrajinští vojáci. Ve městě nalezli stovky zavražděných civilistů a to včetně žen a dětí. Některá těla ležela týdny na ulicích, jiná ve sklepeních. Část zabitých Rusové vhodili do masových hrobů.

Do města dorazil v pondělí i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ještě předtím do Buči pozval bývalou německou kancléřku Angelu Merkelovou a francouzského exprezidenta Nicolase Sarkozyho, aby na vlastní oči viděli „k čemu vedlo 14 let ústupků Rusku“. Právě oni měli v roce 2008 vystoupit proti návrhu přijmout Ukrajinu do NATO.

Podle ukrajinských úřadů zabili ruští vojáci v Buči nejméně 280 civilistů. Další civilní oběti jsou hlášeny v jiných městech po celé Ukrajině a to již od začátku války. Rusko jakákoliv nařčení ohledně masakru v Buči odmítá a obvinění Ukrajiny označuje za lživé.

Tagy: