O Rusech jsme neměli iluze, ale Buča nedává smysl. Iracionální odplata, míní reportér Zrno

Rusové zabili ve městě Buča stovky civlistů. (4.4.2022)

Nad masakrem ve městě Buča zůstává rozum stát, popsal reportér Zrno

Nemohlo jít o selhání jednotlivce. Rozsah masakru v ukrajinském městě Buča ukazuje minimálně na to, že byl útok ruskými veliteli tolerován, komentuje hrůzné záběry zahraniční reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno, který se vrátil z Ukrajiny po několika týdnech. Hromadné vraždění civilistů si vysvětluje jako ruskou odplatu a iracionální výbuch zlosti, nad kterým zůstává rozum stát. A to i přesto, že jsme o Rusech neměli už před válkou žádné iluze. Zrno byl hostem pořadu Nový den.

„Masakr všechny překvapil. Nikdo neměl iluze, jak Rusové válčí a jaký mají historicky vztah k životům. Ale to, že si de facto dají práci při vlastním ústupu a postřílejí několik set civilistů, nad tím zůstává rozum stát,“ přiznal Zrno.

Ve městě Buča poblíž Kyjeva totiž byly do masových hrobů uloženy stovky těl, další ležela na ulici. Některé oběti měly svázané ruce a stopy po průstřelu hlavy, uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Další popravení včetně dětí pak měli být mučeni – měli uřezané uši nebo vytrhané zuby.

Útok na civilisty navíc museli Rusové provést ve chvíli, kdy měli sami plné ruce práce. Nejprve s bojem, poté s balením a ústupem z fronty. „Nedává to smysl z logického důvodu, ani kvůli propagandě. Muselo jim být jasné, že se na to přijde, všude ležely mrtvoly. Byl to iracionální výbuch,“ vysvětluje si masakr Zrno.

Ruské řádění je podle něj odplata za to, že se jednotky musely stáhnout. Ukrajince totiž původně měli za snadný cíl. „Rozsah ukazuje na to, že jestli to nebylo vyloženě nařízeno, tak minimálně tolerováno nejvyšším velením,“ poukazuje na možnou vinu velitelů reportér, který má i zkušenosti z války v Afghánistánu.

Buča je provokace USA, tvrdí Rusko

Moskva obvinění, že její vojáci mohou za smrt civilistů v Buči, ale odmítla. Podle americké stanice CNN Ukrajinci nadále v Kyjevské oblasti nacházejí těla zabitých civilistů, dosud jich objevili nejméně 400. Reportéři byli také osobně ve městě přítomni vyzvedávání těl. The New York Times analyzoval satelitní snímky z Buči, které dokazují, že těla ležela na ulicích déle než tři týdny.

Ve městech, která jsou aktuálně v držení Ukrajinců, mají teď místní obavy z diverzantů. Probíhají tam proto četné kontroly. Ty se týkají i novinářů. „Kontrola je opravdu všude, často ztratíte hodinu, než vás ověří. Někdy volá tajná služba i na ambasádu, aby si ověřila, že nejsme ruští agenti,“ popsal reportér vlastní zkušenosti s ukrajinskými obavami posledních dnů. Ukrajinští vojáci mají také obavu, aby některé televizní záběry neprozradily ruské armádě jejich postavení či vybavení.

Válka na Ukrajině trvá už více než 40 dní. V ukrajinských městech dále znějí sirény, které varují před leteckými útoky a bombardováním. Vývoj aktuálního dění pro vás sledujeme on-line.

Tagy:
CNN Moskva CNN Prima NEWS The New York Times Kyjev Matyáš Zrno Ozbrojené síly Ruské federace Buča Buč ruská invaze na Ukrajinu