Rusové na jaře znovu rozjedou ofenzivu, míní Šedivý. Dvořák varoval před nástupem Trumpa

Ukrajinští vojáci v zákopech v Doněcké oblasti jsou s železnou pravidelností ve střetu s bojovníky Ruska.

Lze očekávat, že ruská armáda na jaře znovu přejde do ofenzivy a pokusí se Ukrajince definitivně vytlačit ze čtyř oblastí, které před časem anektovala k sobě, ačkoliv drtivá většina světa to neuznala. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý. Komentátor zaměřující se na Rusko Jiří Dvořák připomněl, že na válku bude mít také vliv, kdo zvítězí v amerických prezidentských volbách.

Šedivý očekává, že se Rusko v nadcházejících měsících zmátoří a znovu rozjede ofenzivu na východě Ukrajiny.

ČTĚTE TAKÉ: Rozdělené toalety motivují naše k návratu domů, tvrdí Putin. Řada Rusů ale nemá ani kanalizaci

„Určitě se na jaře tohoto roku setkáme s dalším pokusem ovládnout čtyři oblasti, které Rusové deklarovali jako součást Ruska,“ řekl generál ve výslužbě. Rusové si z ukrajinského území přivlastnili Doněckou, Luhanskou, Chersonskou a Záporožskou oblast, a to i přesto, že ani zdaleka tyto regiony nekontrolují.

Někdejší nejvýše postavený voják v Česku doplnil, že naopak neočekává ruskou snahu v nejbližších letech zaútočit na státy Severoatlantické aliance (NATO). „Rusko má v současné době obrovské problémy pokračovat v ofenzivě,“ řekl ve vysílání Šedivý. Podle jeho mínění by k něčemu takovému mohlo dojít snad jedině v případě, že by se částečně NATO rozpadlo.

Kromě toho Šedivý zmínil, že i kdyby se Rusům podařilo zmíněné kvarteto ukrajinských oblastí skutečně plně dobýt, ani tak nebude mít dostatek sil na novou válku se státy NATO. Podle jeho slov bude Moskvě dlouho trvat, než zvládne zkonsolidovat své síly. „Rusové půjdou jen tak daleko, jak jim to dovolí NATO,“ řekl dále Šedivý.

Situaci by ovšem mohla změnit právě roztříštěnost aliance. Ke zlomu by mohlo dojít v případě, kdy by americké prezidentské volby vyhrála bývalá hlava státu Donald Trump, protože zmiňoval možnost, že by USA mohly NATO opustit.

„To je velké nebezpečí. Donald Trump je klasická neřízená střela. Nevíme, co a s jakou razancí zasáhne, což je samozřejmě to nejhorší,“ komentoval Dvořák. Dodal, že kdyby se Trump stal prezidentem a skutečně zrealizoval odchod USA z NATO, tak by to byla pohroma.

Šedivý zároveň poznamenal, že situaci by mohl změnit také jiný konflikt. „Jiný problém je, kdyby se stalo něco na východě. Kdyby potenciálně nastal střet mezi USA a Čínou, tak se situace výrazně změní a museli bychom uvažovat v jiných kategoriích,“ pokračoval Šedivý.

Tagy: