Zbraně, které mají ukončit válku. Ukrajinci dostanou smrtící salvové raketomety

Raketomet MARS II je zmodernizovanou verzí M270.

Válka na Ukrajině (16.6.2022 7:00)

Německo po vzoru Velké Británie a USA dodá Ukrajině nejmodernější salvové raketomety, které má k dispozici. Dělostřelecká zbraň MARS II se může pyšnit dostřelem až 80 kilometrů. To je zhruba dvakrát až čtyřikrát víc než dostřel, kterým disponují salvové raketomety ruské výroby. Německo plánuje zaslat Ukrajině tři takové raketomety.

Plán poslat Ukrajině jednu z nejmodernějších dělostřeleckých zbraní současnosti oznámila německá ministryně obrany Christine Lambrechtová na středečním zasedání NATO. Podle německých médií by se mělo jednat o tři kusy salvových raketometů MARS II.

Prakticky jde o zmodernizovanou verzi amerického raketometu M270. Spojené státy již naznačily, že k této zbrani pošlou odpovídající munici. MARS II je dalším raketometem, který Ukrajině ve válce s Ruskem poskytne obrovskou strategickou výhodu.

Tento dělostřelecký systém totiž dokáže zasáhnout cíle na vzdálenost až 80 kilometrů. Rusové ve svém dělostřeleckém arsenálu spoléhají na salvové raketomety BM-21 Grad, jejichž maximální dostřel se odhaduje na 20 až 40 kilometrů (záleží na druhu raket). Ukrajinci tak budou moci pálit na ruské pozice z míst, kam ruské salvové raketomety nebudou mít šanci dostřelit.

Podobný krok jako Němci již učinili Američani (M142 HIMARS) i Velká Británie (M270). V posledních týdnech se zdá, že dělostřelecký dostřel i početní síla dělostřelectva jsou pro vývoj na východní frontě zcela zásadní. Západní země proto Ukrajincům posílají obrovský počet salvových raketometů i samohybných či tažných houfnic. Díky tomu mají Ukrajinci už nyní obrovskou převahu v dostřelu.

Na počet kusů však stále vede ruská armáda, a to výrazným způsobem. „Rusko má velkou převahu v dělostřeleckých systémech. Na jedno ukrajinské dělo jich má 10 až 15, navíc s téměř neomezenou zásobou granátů. Pokud chceme, aby Ukrajina obstála, je potřeba, abychom pokračovali v současné pomoci, kterou jí poskytujeme,“ řekl v nedělní Partii na CNN Prima NEWS ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Početnou převahu Ruska si uvědomuje bezpochyby i Kyjev. Proto po NATO žádá další tisíce kusů těžké techniky, konkrétně 1 000 houfnic, 500 tanků, 300 salvových raketometů, 2 000 obrněných vozidel či 1 000 bezpilotních letounů. Podle Ukrajinců by takové dodávky vyrovnaly síly s Ruskem, a mohly by tak ukončit válku. Země NATO již přislíbily další výraznou vojenskou pomoc.

Tagy: