Rusové se zlobí: Čeští hokejisté jsou simulanti a provokatéři. Vyhrát jsme měli my

Sobotní vítězství českých hokejistů nad Ruskem mělo na olympiádě v Pekingu třaskavou dohru. Svěřenci Alexeje Žamnova se nedokázali smířit s porážkou, v pozápasových rozhovorech se čertili nad tím, jací jsou Češi simulanti a provokatéři.

Souboje mezi českými a ruskými hokejisty jsou odjakživa vyšponované, na olympiádě v Pekingu se do pestré kroniky nejvyhecovanějších bitev zapsala další kapitola. Tým Filipa Pešána v sobotu přemohl sbornou 6:5 v prodloužení, diváci sledovali bláznivou přetahovanou se spoustou obratů, dramatických chvilek, ale i vypjatých situací. Po některých z nich zůstala na ruské straně pachuť křivdy. Třeba po té, která patřila ke klíčovým okamžikům v utkání.

Ve 38. minutě nastavilo kazaňské lamželezo Dmitrij Voronkov loket proti přijíždějícímu Lukáši Sedlákovi. Mohlo k tomu dojít nezaviněně, ruský hromburác nemusel o blížícím se útočníkovi v bílém vědět. Přesto Čecha trefil. Bezmála dvoumetrový chlapík, který působil podrážděně už od samého začátku duelu, za to vyfasoval trest pět minut plus do konce utkání. Češi pak početní výhodu využili, několika rychlými góly za sebou se vrátili do hry. Právě to Rusy pořádně rozzlobilo.

„Od Voronkova to nebyl žádný úder, byl přece otočený k puku. Češi jsou neskuteční simulanti,“ rozčiloval se obránce Alexandr Nikišin s tím, že v zápase byla spousta směšných trestů.

U dalšího sporného momentu byl v prodloužení i on sám. Fauloval totiž Tomáše Hyku, z následné přesilovky vzápětí padl vítězný gól Libora Šuláka.

„Co k tomu říct. Vždyť jste to viděli sami. Vůbec jsem se jeho obličeje nedotkl. Přestože jsem ho neudeřil, spadl a válel se. Simulant!“ nechápal Nikišin. „Tak je to s Čechy vždycky – jsou agresivní, drží, lepí se na vás, koušou.“

K jeho kritice se přidali i další spoluhráči. Voronkovovo vyloučení rozzuřilo i obránce Jegora Jakovleva. „Sedlák se tam válí na ledě, pak vyskočí a další střídání už je zas jak rybička ve hře,“ řekl. „Myslím, že jakmile rozhodčí jednou udělí takový trest, neměl by do konce zápasu hrát ani faulovaný hráč,“ dodal Jakovlev.

Že to od Voronkova zřejmě nebyl úmysl, uznal po zápase i Sedlák. Vzápětí ovšem potvrdil, že loktem tak jako tak dostal. A dodal, že se tedy mladý rabiát nemůže trestu divit. Ruského kouče Alexeje Žamnova však podobné vysvětlení neobměkčí.

„Vůbec jsem tam neviděl žádný důvod pro vyloučení,“ mínil. „Český hráč najel do Dmitrije s hlavou dole. To se musí vzít v potaz. Byl to jen jeden z mnoha divných verdiktů rozhodčích, kteří z toho udělali vskutku spektakulární zápas. Výhrady mám i k Nikišinově vyloučení v prodloužení. Pokud to byl faul, pak se mělo pískat i po následném vhazování proti Čechům,“ uvedl. A obránce Nikišin jen poznamenal: „To my jsme měli tenhle zápas vyhrát.“

Češi podali proti Rusku dosud nejlepší výkon na olympiádě, konečně se jim dařily přesilovky, favorizovaného soupeře většinu duelu přehrávali. Žamnov a jeho tým to však vidí jinak.

Tagy:
Peking Olympijské hry hokej Rusko Filip Pešán česká hokejová reprezentace provokace Libor Šulák ZOH 2022 Lukáš Sedlák sportovní soutěž Alexej Žamnov Alexandr Nikišin