Postřehy po výhře s Ruskem: Obraty, skvělé přesilovky a dárek od Arťuchinova dědice

Čeští hokejoví fanoušci už dlouho nesledovali tak nevyzpytatelnou bitvu, jakou byl olympijský souboj s Ruskem. Redakce CNN Prima NEWS přináší pět postřehů z duelu, v němž se tým Filipa Pešána radoval z vítězství po výsledku 6:5 v prodloužení.

Proti silným to najednou jde

Pozor, tohle je velmi příjemné zjištění. Při dosavadních konfrontacích se slabšími soupeři, kteří spoléhali především na zatažení do pečlivé defenzivy, českému výběru brzy docházely nápady. Zato proti otevřeně hrajícímu ruskému favoritovi působili o poznání lépe, předváděli srdnatý i nápaditý výkon.

Češi byli po většinu duelu aktivnější, dobře se pohybovali, vytvářeli si více příležitostí. V první třetině vyhráli na střely 12:6, ve druhé 16:11, v prodloužení 3:0; jen ve třetím dějství svítil ve stejné statistice údaj 10:12.

Mužstvo Alexeje Žamnova dosud na olympiádě nedostalo ani gól, parta Filipa Pešána se ovšem trefila už v první třetině – a Rusy nepřívětivý vývoj utkání zjevně podráždil.

Sborná nebyla pro reprezentaci poslední dobou zrovna oblíbený soupeř – porážku si Češi připsali na loňském mistrovství světa, na Karjala Cupu i na Channel One Cupu. V žádném z těchto zápasů nehráli tak dobře, jako právě nyní v Číně. Odrazilo se to i na výsledku.

Vedení, ztráta, vedení, ztráta

Taková přetahovaná se jen tak nevidí. Čeští hokejisté na konci druhé třetiny prohrávali 1:2, vyloučení Voronkova je postrčilo k vedení 4:2. Klidný dojezd k vítězství? Ani náhodou. Snad to bylo nesoustředěností, snad zvýšením soupeřova tlaku – stačilo jen čtyři a půl minuty, Rusové najednou obrátili skóre na 4:5.

V tu chvíli Pešánově družině pomohla slabší chvilka Ivana Fedotova – nahození Tomáše Hyky si brankář CSKA Moskva sám srazil za záda, takže stav byl rázem opět srovnaný.

Načež začalo prodloužení. A v něm už poněkolikáté vstoupil do hry prvek, který zmiňuje následující položka.

Šlapající přesilovky

Zatím to v Pekingu nebyla zrovna elitní česká disciplína, proti Rusům se však přesilovky začaly dařit náramně. Poprvé už díky Tomáši Kundrátkovi v první třetině, pak dvakrát těsně za sebou po faulu Dmitrije Voronkova. A nakonec – v té nejdůležitější chvíli – i během obléhání v prodloužení, které rozsekla rána Libora Šuláka.

Tohle byl opravdový klíč k výhře!

Češi se na přesilovky v tréninku hodně zaměřují, pečlivě je pilují. Kouč Pešán dokonce pozorně studoval přesilovkové šablony Boston Bruins, za něž v NHL ještě nedávno nastupovala dnešní reprezentační opora David Krejčí. A asi se to vyplácí.

Po odehrané skupině je brzy dělat nějaké soudy, nedávná bezmezná skepse z výkonů národního týmu však pomalu mizí. I díky zlepšení v početní výhodě.

Dárek od Arťuchinova dědice

Pamatujete si Jevgenije Arťuchina? Stodvacetikilogramového ruského řimbabu, který na mistrovství světa 2011 nevybíravými zákroky zranil postupně Milana Michálka a Karla Rachůnka? Dnes je mu už 38 let, na olympijskou nominaci může zapomenout. V současné sborné má však zdatného nástupce.

Dmitriji Voronkovovi sice do dvou metrů chybí osm centimetrů, je mu zatím 21 let, ale na ledě rány taky rozdává moc rád. Nepáře se s tím. Zrovna v sobotním utkání proti Česku se však jeho přehnaný důraz mužstvu nevyplatil.

Voronkov působil od začátku duelu podrážděně. S protivníkem se často hádal, osekával jej, pošťuchoval se s ním. A tak to v 38. minutě přišlo – proti přijíždějícímu Lukáši Sedlákovi nastavil loket (snad téměř neznatelně, ale přece), rozhodčí situaci raději ještě jednou zkontrolovali na videu, načež Rusovi udělili trest pět minut plus do konce utkání. Sborná v tu chvíli vedla 2:1, za pár minut se stav obrátil na 2:4 ve prospěch Čechů.

Jako kdyby karma opravdu fungovala: Arťuchina si kdysi na MS 2011 v úžasné odvetě krásně našel Rachůnek, čistě s ním vymlátil plexisklo. A Voronkov dostal v Pekingu lekci jiného druhu, neméně bolestivou.

Konečně trefa z druhé vlny

Trvalo osm zápasů, než se v aktuální sezoně českého národního týmu trefil nějaký obránce. Zlou šňůru utnul proti Rusům až Kundrátek, který v přesilovce využil tvrdou ranou nabití od Romana Červenky.

Další trefu od mužů ze zadních pozic navíc ve třetí třetině obstaral Lukáš Klok, v prodloužení pak i Šulák.

Vypadá to jako detail, ale i nedostatečná ofenzivní podpora beků mohla v tomhle ročníku za to, že se dlouho kupila jedna porážka za druhou.

Beci v Říši středu přece jen procitnuli. A dost se to hodí.

Tagy: