Rusové se zoufale schovávají před drony, ukazují záběry. Není úniku, vzkazují Ukrajinci

Rusové se zoufale schovávají před ukrajinskými drony.

Rusové se zoufale schovávají před ukrajinskými drony

Rusové nadále vynakládají až neuvěřitelné úsilí, aby dosáhli postupu na území centrálního Donbasu. To se však neobejde bez obrovských ztrát. Obzvlášť v posledních dnech se na sociálních sítích objevuje mnoho brutálních záběrů z okolí doněckého Bachmutu, kdy ukrajinské drony pomocí bomb masakrují jednoho okupanta za druhým. Podle Kyjeva navíc Rusové u Bachmutu nedosahují větších úspěchů, spíš naopak. Moskva o vojenské situaci na Donbasu de facto mlčí.

„Okupanti nemají na ukrajinské zemi klid. Bez ohledu na to, kde se skrývají, naši vojáci je najdou a potrestají. Členové naší brigády tak činí velmi efektivně,“ uvedla ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda, která se do bojů u Bachmutu velmi aktivně zapojuje.

Jednotka sdílela další video, které dokumentuje zoufalost ruských vojáků v této oblasti. Okupanti se bez podpory těžké techniky krčí v improvizovaných zákopech a pouze doufají, že je nezasáhne kulka z pěchotní zbraně či bomba shozená z ukrajinského dronu. Tomu druhému ale prakticky nelze zabránit.

Ukrajinské drony totiž prostředí vybombardovaného lesa pravidelně sondují. Běžně se jim daří svrhnout bombu tak, aby explodovala v bezprostřední blízkosti ruských vojáků. Záběry tohoto typu, které v poslední době velmi často kolují po sociálních sítích, patří mezi ty vůbec nejbrutálnější materiály, které byly zatím během války zachyceny a publikovány.

Továrna na smrt?

„Pro Rusko je Bachmut skutečnou továrnou na smrt. Posílá řadu za řadou a ztrácí stále více vojáků, každý den asi 70 až 100. Stejný počet je denně zraněn,“ konstatoval na začátku týdne mluvčí východní skupiny ukrajinských ozbrojených sil Serhij Cherevatyj.

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil pak v případě bojů u Bachmutu pochválil přímo 30. mechanizovanou brigádu: „Arogantní Rusové ve dne v noci a za každého počasí útočí na ukrajinské pozice ve směru na Bachmut. Jenže válečníci z ukrajinské 30. mechanizované brigády bezpečně drží pozice a způsobují nepříteli šílené ztráty.“

U Bachmutu operuje také ukrajinský 108. prapor 10. horské útočné brigády či brigáda rychlé reakce ukrajinské Národní gardy. I tyto jednotky provedly v poslední době podle svých slov velký počet úspěšných operací. Bachmut a jeho okolí je jedním z mála míst na Ukrajině, kde se ruské síly stále snaží o postup. Boje na centrálním Donbasu patří v poslední době k těm vůbec nejkrvavějším.

Tagy: