Bachmut je turnus v pekle, všude jsou mrtví. Zranění vojáci popsali hrůzy z doněckého města

Byli jsme na turnusu v pekle, boje jsou naprosto bezprostřední. Pátý den bez spánku jsem si myslel, že se zblázním. I tak Ukrajinci mluví o bojích v okolí Bachmutu. Toto doněcké město brání před intenzivními útoky ruských okupantů už několik měsíců v kuse, což si vybírá svou daň. Denně umírá mnoho ukrajinských vojáků, další jsou vážně zraněni. Několik z nich vyzpovídali reportéři z agentury AP.

Jejich ruce jsou špinavé od boje. S obvázanými hlavami a dlahami čekají ukrajinští vojáci v evakuačním autobusu. Pomáhají jim dobrovolníci, kteří pracují na východní frontě. Zranění vojáci bojovali v krvavých bojích na území centrálního Donbasu, kde se ruské síly za cenu obrovských ztrát snaží postoupit.

Už několik měsíců pokračuje brutální bitva o Bachmut – známá také jako „mlýnek na maso“. Ukrajinci doněcké město stále drží, je však obklíčené ruskou armádou ze tří stran. Zranění vojáci reportérům z agentury AP popisovali hororové zážitky z bojů, ke kterým leckdy dochází z bezprostřední blízkosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Průlom u Bachmutu? Putin bude jednat, jen když půjde o Krym, řekl americký generál CNN

„Byli jsme na turnusu v pekle,“ řekl Jura, který utrpěl těžké zranění v oblasti horních i dolních končetin. Krev potřísnila obvazy kolem jeho pravého předloktí. „Snažili se mě dostat pomocí granátů,“ vysvětloval reportérovi z AP.

Na rozdíl od většiny dalších raněných Jura nepochází z Ukrajiny, je původem Rus. Přesto od listopadu minulého roku bojoval u Bachmutu na straně Ukrajiny. Rodák z Moskvy se prý na Ukrajinu přestěhoval před vypuknutím ruské invaze. Dříve strávil dva a půl roku v ruském vězení za opětovné zveřejnění příspěvku na sociálních sítích s textem: „Krym je anektovaný Ruskem v roce 2014. Patří Ukrajině.“

Během bitvy u Bachmutu, v níž se Jura zúčastnil osmidenních nepřetržitých bojů, ho zranili jeho vlastní krajané. „Pátý den bez spánku jsem si myslel, že se zblázním. Ve skutečnosti se tam nedá spát. Rusové vás ostřelují tak, že se země neustále chvěje,“ uvedl. Přesto se jeho jednotce podařilo všechny útoky okupantů odrazit.

Záběry z Bachmutu, které Jura pořídil na svůj mobilní telefon, ukazují zdevastované budovy, v nichž jsou vidět krátery od dělostřeleckých granátů. Zároveň dokládají tvrzení některých lidí, že je Bachmut v současnosti nejnebezpečnějším místem na světě.

V Bachmutu byl zraněn i 37letý Jaroslav. Boje v tomto městě byly podle něj naprosto bezprostřední. Ukrajinští obránci s ruskými okupanty bojovali na život a na smrt mezi místnostmi uvnitř jednotlivých budov. Jeden z výbuchů Jaroslavovi poranil nohu pod kolenem.

„Když jsem se probral, zjistil jsem, že kolem mě nikdo není. Do boty mi tekla vlastní krev. Byla úplná tma. Když jsem to místo opouštěl, všechno bylo v plamenech,“ řekl agentuře AP. Na zemi prý ležel nespočet mrtvých Rusů i Ukrajinců. „Lidé běhali po silnici a padali na zem. Všude to vybuchovalo,“ dodal zraněný voják v době, kdy jej dobrovolníci odnášeli na nosítkách do evakuačního autobusu.

„V případě potřeby provádíme evakuaci. Může to být dvakrát nebo třikrát denně,“ řekla hlavní záchranářka Kateřina Seliverstová. Autobus, který byl zakoupen za peníze ze sbírek, je vybaven lépe než některé státní nemocnice. „Můžeme přepravit šest zraněných lidí, kteří jsou ve vážném nebo středně těžkém stavu, zatímco běžná sanitka zvládne pouze jednoho,“ dodala Seliverstová.

Ruská ofenziva u Bachmutu pravděpodobně vrcholí, uvedl americký Institut pro studium války (ISW) ve svém pravidelném hodnocení válečné situace na Ukrajině. Zároveň ale připomněl, že to nutně neznamená konec bojů.

Tagy: