Rusové zdemolovali nejstarší ukrajinské gymnázium. Vzděláním ignorantů je teror, zuří Kyjev

Ruská raketa v Mykolajivu zasáhla nejstarší ukrajinské gymnázium.

Válka na Ukrajině (2.11.2022 7:00)

Ukrajinské gymnázium Mykoly Arkasa v Mykolajivu letos slavilo 130 let od svého založení. První školu tohoto typu na Ukrajině však na přelomu října a listopadu zasáhla ruská raketa, což budovu fatálně poničilo. Ukrajinci z úderu na jejich památku zuří. Rusy viní z nevyprovokovaného teroru.

„První ukrajinské gymnázium v Mykolajivu bylo založeno v roce 1892. Další ‚strategický‘ objekt zničený ruskou ignorantskou hordou. Vzděláním okupantů je teror,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Po sociálních sítích kolují záběry, jak nyní vypadá škola pojmenovaná po ukrajinském skladateli, spisovateli a historikovi. Část přední stěny je kompletně rozbořená.

„Tak vypadá první ukrajinské gymnázium Mykoly Arkasa v Mykolajivu. Bylo postaveno před více než 130 lety, přežilo dvě světové války. V noci bylo zničeno ruskými raketami,“ komentoval diplomat a bývalý ukrajinský ministr infrastruktury Volodymyr Omelyan.

Kreml dlouhodobě tvrdí, že se ve svých útocích na Ukrajině vyhýbá obytným i kulturním budovám či vzdělávacím a zdravotnickým institucím. Moskva rovněž hází odpovědnost za ničení těchto cílů na Kyjev. Ukrajina však disponuje nespočtem důkazů o tom, že jde o lež.

V případě ruských útoků na vzdělávací zařízení hovořily v srpnu ukrajinské zdroje o 2 129 zasažených budovách, z nichž 216 mělo být zcela zničeno.

„Proč útočí na školy? Rusko je v takovém stavu, že jakákoliv výuka ho jen brzdí. Ale čeho lze dosáhnout zničením ukrajinských škol? Všichni ruští velitelé, kteří dávají takové rozkazy, jsou prostě nemocní a nevyléčitelní,“ kritizoval v květnu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Podle webu Euromaidan Press Rusové k 1. září zabili nejméně 380 ukrajinských dětí. Dalších 736 nezletilých je zraněno, 228 pohřešováno a 7 297 deportováno.

Kromě ostřelování civilistů Kyjev shromažďuje i další důkazy o ruských válečných zločinech na Ukrajině. Zabývá se mimo jiné popravami či mučením zajatců, znásilňováním ukrajinských žen ruskými vojáky, rabováním opuštěných domů a obchodů či jakýmkoliv nežádoucím chováním Rusů v okupovaných oblastech, které je v rozporu se suverenitou Ukrajiny.

Tagy:
válka raketa Moskva škola školství Ukrajina bombardování školy gymnázium civilisté Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ministerstvo obrany České republiky Mykolajiv ostřelování Volodymyr Omelyan